Folketingets Retsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 11. januar 2007

                                


Folketinget har i skrivelse af  12. december 2006 (ad B 11 – bilag 6) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 9:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 9/12-06 fra Kaja Fjælsætter og Michelle, jf. B 11 – bilag 6.”

 

Svar:

I henvendelsen redegør Kaja og Michelle for de tanker og bekymringer, de gør sig i forbindelse med, at de planlægger at blive forældre.

 

Jeg finder det naturligt, at Kaja og Michelle – ligesom alle andre kommende forældre, bekymrer sig om fremtiden. Det er en naturlig del af det at stifte familie.

 

Jeg har naturligvis forståelse for, at forældrepar af samme køn har et særligt ønske om at sikre barnet i tilfælde af dødsfald inden for de første 3 måneder af barnets liv – inden samtykke til stedbarnsadoption kan afgives af den biologiske mor.

 

Derfor er det også muligt for statsforvaltningerne at fravige 3 måneders-reglen, hvis der foreligger særlige forhold – f.eks. hvis den biologiske mor ligger for døden. Det er desuden muligt for de registrerede partnere at oprette et testamente til fordel for barnet i tilfælde af, at medmoderen afgår ved døden, samt at barnets skifteværge kan give tilladelse til, at medmoderen sidder i uskiftet bo, hvis den biologiske mor dør, inden stedbarnsadoption gennemføres.

 

Kaja og Michelle oplever det frustrerende, at medmoderen ikke har mulighed for at få barselsorlov lige fra barnets fødsel. Derfor er jeg indstillet på, at der ved en fremtidig gennemgang af barselsorlovsreglerne kan ses på mulighederne for at udvide retten til forældreorlov. Jeg kan i den forbindelse henvise til min besvarelse af tidligere retsudvalgsspørgsmål, særligt REU ad B 11, spørgsmål 3.

 

 

 

Carina Christensen

                                                                                                      /Charlotte Meibom