Betænkning afgivet af Miljø- og Planlægningsudvalget den 23. maj 2007

Betænkning

over

Forslag til folketingsbeslutning om en handlingsplan for bekæmpelse af undslupne mink i naturen

[af Mette Gjerskov (S) m.fl.]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 13. marts 2007 og var til 1. behandling den 17. april 2007. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Miljø- og Planlægningsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, DF og KF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse.

Et mindretal i udvalget (S, RV, SF, EL og IA) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Socialdemokratiets medlemmer af udvalget vurderer, at problemet med undslupne mink i naturen er så stort, at det kræver en intensiveret indsats nu. Derfor er det ærgerligt, at regeringen lader sig nøje med de nuværende initiativer, som netop ikke sørger for et reelt bekæmpelsesprogram for mink.

De forskellige aktører er indstillet på handling, hvilket bl.a. fremgår af en udtalelse fra Pelsdyravlerforeningen den 1. marts 2007. Det fremgår af udtalelsen, at foreningen »nu finder anledning til at fremføre et kontant ønske om, at der sikres større fremdrift i minkprojektet med særligt fokus på den praktiske bekæmpelse.«

Socialdemokraterne anerkender, at miljøministeren har taget et indledende skridt i sagen. Men man er stadig ikke nået længere end til at nedsætte arbejdsgrupper og udvalg og lave pilotprojekter. Det er ikke tilfredsstillende. Ligesom de forskellige aktører ønsker Socialdemokraterne fremdrift, og med dette beslutningsforslag er der oven i købet anvist en finansieringsmodel, som Socialdemokraterne vurderer vil være spiselig for aktørerne. Under arbejdet med beslutningsforslaget har der kun været en enkelt part, som ikke ønsker større fremskridt på området, og det er miljøministeren.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Fólkaflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Erling Bonnesen (V) Â  Birgitte Josefsen (V) nfmd.  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Inger Beinov Støjberg (V) Â  Eyvind Vesselbo (V) Â  Jørn Dohrmann (DF) Â  Walter Christophersen (DF) Â  Christian Wedell‑Neergaard (KF) fmd.  Helle Sjelle (KF) Â  Ole Vagn Christensen (S) Â  Torben Hansen (S) Â  Mette Gjerskov (S) Â  Martin Lidegaard (RV) Â  Johs. Poulsen (RV) Â  Steen Gade (SF) Â  Per Clausen (EL) Â  Sofia Rossen (IA) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Fólkaflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

51

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

22

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

16

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

4

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 110

Bilagsnr.

Titel

1

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget

2

1. udkast til betænkning