Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 13, som Folketingets Retsudvalg (B 112) har stillet til justitsministeren den 11. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 13 fra Folketingets Retsudvalg (B 112):

 

”Ministeren bedes redegøre for erfaringerne med visitationszoner i det indre København.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Københavns Politi har oplyst, at man flere gange, senest i starten af marts 2007, har oprettet visitationsområder i indre København.

 

På baggrund af forudgående analyser af gerningstidspunkter og gerningssteder for voldelige overfald har Københavns Politi valgt at gennemføre visitationerne i weekenderne i områderne omkring Vestergade, Gothersgade og Strøget, hvor der findes et stort antal diskoteker og værtshuse, og hvor der ofte er et stort antal spirituspåvirkede personer i gaderne.

 

Antallet af gennemførte visitationer under disse aktioner svinger efter det oplyste en del afhængig af årstid og vejrlig, men der gennemføres ofte op til ca. 200 visitationer pr. indsats. De personer, der visiteres, informeres om årsagen til visitationen, og langt de fleste udviser ifølge Københavns Politi forståelse for politiets indsats.

 

I forbindelse med visitationerne er der både fundet knive og slagvåben, men ikke i store mængder. En del af de fundne effekter er fundet i de køretøjer, der er standset og kontrolleret i visitationsområdet.

 

Det er Københavns Politi opfattelse, at den mediemæssige fokus på disse målrettede politiaktioner har en stor præventiv effekt, og at den øgede politimæssige tilstedeværelse er medvirkende til at dæmpe adfærden blandt nattelivets gæster.”