Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 16 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om gennemførelse af initiativer, der kan sikre et tryggere natteliv (B 112), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 16 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om gennemførelse af initiativer, der kan sikre et tryggere natteliv (B 112):

 

”Ministeren bedes oplyse, hvilken straf der typisk tildeles for overtrædelse henholdsvis gentagen overtrædelse af våbenlovens § 4, stk. 1.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, som har oplyst følgende:

 

”Våbenlovens § 4, stk. 1, fik ved lov nr. 217 af 31. marts 2004 følgende ordlyd:

 

”På offentligt tilgængelige steder, uddannelsessteder, i ungdomsklubber, fritids­ordninger og lignende er det forbudt at bære kniv eller dolk, medmindre det sker som led i erhvervsudøvelse, til brug ved jagt, lystfiskeri eller sportsudøvelse el­ler har et andet lignende anerkendelsesværdigt formål. Forbuddet omfatter dog ikke foldeknive med en klinge på højst 7 cm, der ikke kan fastlåses i udfoldet position.”

 

Ved samme lov blev våbenlovens § 10, stk. 3, ændret med det formål at skærpe straf­fene for ulovlig besiddelse af kniv mv. i gentagelsestilfælde. Efter § 10, stk. 3, straffes overtrædelse af § 4, stk. 1, med bøde. Straffen kan stige til fængsel i 2 år, når den på­gældende tidligere er straffet for overtrædelse af § 4, stk. 1.

 

På grundlag af bl.a. bemærkninger i lovforslaget til lov nr. 217 af 31. marts 2004 er der i Rigsadvokatmeddelelse nr. 6/2005 om sanktionspåstande i våbenlovssager fastsat retningslinjer for anklagemyndighedens strafpåstande i sager om overtrædelse af bl.a. våbenlovens § 4, stk. 1.

 

Det fremgår af meddelelsen, at i sager, der alene angår overtrædelse af § 4, stk. 1, dvs. ulovlig besiddelse på offentligt tilgængelige steder mv. af en kniv eller dolk, skal an­klagemyndigheden i førstegangstilfælde nedlægge påstand om en bøde på 3.000 kr. Hvis der er tale om både overtrædelse af § 4, stk. 1, og våbenbekendtgørelsens § 14, stk. 1, dvs. ulovlig besiddelse på offentligt tilgængelige steder mv. af f.eks. en en­håndsbetjent foldekniv eller andre specielle knive, skal der nedlægges påstand om en bøde på 5.000 kr.

 

Det fremgår af meddelelsen og af forarbejderne til lov nr. 217 af 31. marts 2004, at der forudsættes fastsat en kort straf på fængsel i 7 dage ved 2. gangstilfælde af overtræ­delse af våbenlovens § 4, stk. 1. Straffen kan eventuelt gøres betinget med vilkår om samfundstjeneste. Endvidere fremgår det, at der i 3. gangstilfælde forudsættes fastsat en straf på fængsel i mindst 14 dage. Strafpåstanden i 4. gangstilfælde er fængsel i 20 dage og i 5. gangstilfælde fængsel i 30 dage.”