Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 19 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om gennemførelse af initiativer, der kan sikre et tryggere natteliv (B 112)<DOCUMENT_START>, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. maj 2007.

 

                                                                                         

 

Lene Espersen

/

    Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 19 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om gennemførelse af initiativer, der kan sikre et tryggere natteliv (B 112):

 

”Ministeren bedes aktuelt vurdere, hvor stor en del af knivoverfaldene i Danmark, der bliver begået med knive, der er lovlige ifølge våbenloven (den tidligere opgørelse på området bedes fornyet med nye tal).

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:

 

”Den tidligere opgørelse, der henvises til i spørgsmålet, synes at være materiale udarbejdet af Københavns Politi (notits af 4. januar 2006 om blankvåben anvendt ved drab, drabsforsøg, vold mv. i 2005 og/eller notat af marts 2006 om voldssager, hvor gerningsmanden har anvendt kniv i forbindelse med voldsudøvelsen). De knive, der er omtalt i materialet, er tilgået Københavns Politi som koster i forbindelse med efterforskningen af de omhandlede sager, og der er således ikke sikkerhed for, at alle knivene har været anvendt som gerningsvåben.

 

Københavns Politi har oplyst, at det ikke umiddelbart er muligt at besvare det stillede spørgsmål, da dette vil forudsætte et betydeligt arbejde med manuel gennemgang af et større antal sager.

 

Rigspolitiet er ikke i øvrigt i besiddelse af oplysninger, der kan danne grundlag for en besvarelse af spørgsmålet.”

 

Det kan supplerende oplyses, at Justitsministeriet ved svar af 9. maj 2006 på spørgsmål nr. 334 fra Folketingets Retsudvalg sendte Københavns Politis notat fra marts 2006 om voldssager, hvor gerningsmanden har anvendt kniv i forbindelse med voldsudøvelsen, til Retsudvalget.

 

Der henvises i øvrigt til ministeriets svar af 2. juni 2006 på spørgsmål nr. S 3340 fra medlem af Folketinget Peter Skaarup (DF), hvoraf det bl.a. fremgår, at Politidirektøren i København har oplyst, at ingen af de knive, der i 2005 tilgik Afdeling S, var ”ikke-låsbare foldeknive med en bladlængde på under 7 cm”.