Betænkning afgivet af Trafikudvalget den 0. maj 2007

1. udkast

Betænkning

over

  Forslag til folketingsbeslutning om anlæg af de manglende dobbeltspor mellem Vamdrup og Vojens og mellem Tinglev og Padborg samt opgradering af banerne Tinglev-Sønderborg, Tinglev-Tønder, Vojens-Haderslev, Røde Kro-Aabenraa, Esbjerg-Bramming-Ribe-Tønder og Tønder-Nieböll

[af Rune Lund (EL) m.fl.]

 

1. Ændringsforslag

Enhedslistens medlem af udvalget har stillet 1 ændringsforslag til beslutningsforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 14. marts 2007 og var til 1. behandling den 20. april 2007. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Trafikudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 2 skriftlige henvendelser fra

Projekt Tønder Biofuel/Bio-Energipark og Vigand Rasmussen, Vejle.

[Transport- og energiministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser]

Spørgsmål

Udvalget har stillet 1 spørgsmål til transport- og energiministeren til skriftlig besvarelse, [som denne har besvaret.]

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   et mindretal (EL), tiltrådt af []:

Til titlen

1) I titlen ændres »banerne« til: »banen«, og »Tinglev-Sønderborg,« samt », Vojens-Haderslev, Røde Kro-Aabenraa, Esbjerg-Bramming-Ribe-Tønder og Tønder-Nieböll« udgår.

[Ændring af baner som forslaget omhandler]

 

Til teksten

2) Teksten affattes således:

»Folketinget opfordrer regeringen til at igangsætte en grundig behovsanalyse af mulighederne for at anlægge de manglende dobbeltspor mellem Vamdrup og Vojens og mellem Tinglev og Padborg, samt opgradering af sidebanen Tinglev-Tønder efter følgende retningslinjer:

–     De enkeltsporede strækninger Vamdrup-Vojens og Tinglev-Padborg udbygges til dobbeltspor, hvor der kan køres med en hastighed af 200 km/t. Der tages afsæt i lov om udbygning af banestrækningen mellem Vamdrup og Padborg fra 1993. Den første etape, Vojens-Tinglev, blev færdiggjort i 1996, mens der ikke blev taget stilling til tidspunktet for anlæg af 2. etape, Vamdrup-Vojens og Tinglev-Padborg.

–     Strækningen Tinglev-Tønder renoveres, så det vil være muligt, at etablere gods- og passager-transport på strækningen, således som der lokalt er fremsat ønsker om. I behovsanalysen af strækningen indgår etablering af standsningssteder.«

[Ændring af baner som forslaget omhandler]

Bemærkninger

Til nr. 1 og 2

Med ændringsforslagene udgår de dele af beslutningsforslaget, der vedrører opgradering af banerne Tinglev-Sønderborg, Vojens-Haderslev, Røde Kro-Aabenraa, Esbjerg-Bramming-Ribe-Tønder og Tønder-Nieböll. De banestrækninger, som beslutningsforslaget herefter omhandler, er de manglende dobbeltspor mellem Vamdrup og Vojens og mellem Tinglev og Padborg samt opgradering af banen Tinglev-Tønder.

Baggrunden for ændringsforslaget er tilkendegivelserne ved 1. behandlingen af beslutningsforslaget, hvor der viste sig bred tilslutning til en undersøgelse af de manglende dobbeltspor mellem Vamdrup og Vojens og mellem Tinglev og Padborg samt opgradering af banen Tinglev-Tønder.

Med ændringsforslaget imødekommer forslagsstillerne således de øvrige partiers tilkendegivelser ved 1. behandlingen, således de får mulighed for at stemme for beslutningsforslaget, når det kommer til 2. og sidste behandling.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.Der gøres opmærksom på, at et flertal eller et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.

  Kim Andersen (V) Â  Kristian Pihl Lorentzen (V) Â  Jacob Jensen (V) Â  Flemming Damgaard Larsen (V) fmd.  Karsten Nonbo (V) Â  Walter Christophersen (DF) Â  Jørn Dohrmann (DF) Â  Henriette Kjær (KF) nfmd.  Allan Niebuhr (KF) Â  Poul Andersen (S) Â  Magnus Heunicke (S) Â  Klaus Hækkerup (S) Â  Jens Christian Lund (S) Â  Jytte Wittrock (S) Â  Martin Lidegaard (RV) Â  Poul Henrik Hedeboe (SF) Â  Rune Lund (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

1

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 115

Bilagsnr.

Titel

1

Transport- og energiministerens svar på udvalgets alm. del - spm. 157 vedrørende prisen på et dobbeltspor mellem Vamdrup og Vojens og mellem Tinglev og Padborg

2

Henvendelse af 18/4-07 fra Projekt Tønder Biofuel/Bio-Energipark

3

Kopi af transport- og energiministerens svar på spm. 182 vedrørende kommentar til henvendelse af 22/3-07 fra Vigand Rasmussen, Vejle, om nedlæggelse af gods- og restbaner

4

Tidspunkt for afgivelse af betænkning over beslutningsforslaget

5

Ændringsforslag fra Enhedslisten

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 115

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om kommentar til henvendelse af 18/4-07 fra Projekt Tønder Bioful/Bio-energipark, jf. B 115 - bilag 2, til transport- og energiministeren, [og ministerens svar herpå]