Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

CAP/ J.nr. 2007-2465

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 21. juni 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 11. maj 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 17-20 (Ad B 129).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 17:

 

”Vil ministeren nævne eksempler på kommuner, der følger opfordringen i Socialministeriets vejledning og beregner tilskud til hjælpeordninger efter servicelovens § 96 efter reglerne i overenskomst om aflønning af hjemmehjælpere m.v.?”

 

Spørgsmål nr. 18:

 

”Vil ministeren rette henvendelse til samtlige kommuner, og bede dem oplyse, på hvilke punkter deres beregning af tilskud til hjælpeordninger efter servicelovens § 96 adskiller sig fra Socialministeriets vejledning om aflønning af hjælpere?”

 

Spørgsmål nr. 19:

 

”Vil ministeren rette henvendelse til DSI samt de største handicaporganisationer, der repræsenterer brugere af hjælpeordninger efter servicelovens § 96 (Gigtforeningen, Scleroseforeningen, Dansk Handicap Forbund, PTU, Spastikerforeningen og Muskelsvindfonden) og bede dem oplyse, om de har kendskab til kommuner, der følger Socialministeriets vejledning om beregning af tilskud til hjælpeordninger efter servicelovens § 96?”

 

Spørgsmål nr. 20:

 

”Vil ministeren rette henvendelse til KL og bede foreningen oplyse, om den har kendskab til kommuner, der følger Socialministeriets vejledning og KL’s egen vejledning om beregning af tilskud til hjælpeordninger efter servicelovens § 96?”

 

Svar:

 

Da alle ovennævnte spørgsmål omhandler undersøgelse af kommunernes konkrete udmåling af tilskud til brugere af hjælperordninger, har jeg valgt at besvare spørgsmålene samlet.

 

Jeg kan oplyse, at Socialministeriet ikke har oplysninger om de enkelte kommuners praksis for udmåling af tilskud efter servicelovens § 96. Socialministeriet er derfor ved at igangsætte en mindre undersøgelse af 15-20 kommuners udmåling af tilskud til personer med hjælperordning. Jeg har af ressourcehensyn valgt ikke at udbrede denne undersøgelse til samtlige kommuner, men vil i udvælgelsen af kommunerne tage hensyn til antallet af hjælperordninger, kommunestørrelse og geografisk spredning. Undersøgelsen ventes at foreligge inden næste folketingssamling.

 

Når denne undersøgelse foreligger, vil jeg oversende resultaterne til Socialudvalget.

 

På den baggrund finder jeg ikke anledning til at skrive ud til DSI eller andre handicaporganisationer om deres kendskab til kommuner, der følger Socialministeriets vejledning.

 

Jeg kan endelig oplyse, at Socialministeriet tidligere har været i kontakt med KL om foreningens kendskab til kommunernes konkrete udmåling af hjælp. Socialministeriet fik i den forbindelse oplyst, at KL ikke har indhentet nærmere oplysninger eller foretaget undersøgelser af dette spørgsmål.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/ Karin Munk Petersen