Folketingets Socialudvalg

Christiansborg

 

 

 

I forbindelse med behandlingen af (B 130) Forslag til folketingsbeslutning om en handlingsplan for blindes og svagsynedes deltagelse i alle samfundsforhold har Folketingets Socialudvalg i brev af 5. juli 2007 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 43:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke muligheder for støtte i form af hjælpemidler og særligt tilrettelagte materialer der findes til blinde og stærkt svagsynede, der ønsker at deltage i enkeltfagsundervisning i forhold til folkeskolens afgangsprøve eller på HF-kursus.”

 

Svar:

I forbindelse med enkeltfagsundervisning med henblik på folkeskolens afgangsprøve, der udbydes efter reglerne om almen voksenuddannelse (AVU-loven), kan der tilbydes støtteundervisning m.v. Der er med disse regler imidlertid ikke etableret en støtteordning, der omfatter adgang til hjælpemidler eller særligt tilrettelagte studiematerialer til blinde og stærkt svagsynede. Denne støtte skal derfor søges i hjemkommunen.

 

Blinde og stærkt svagsynede, der ønsker at deltage i enkeltfagsundervisning på HF-kursus, kan søge om specialpædagogisk støtte i lighed med dem, der fx tager en fuld HF.

 

Støtteformerne er it-hjælpemidler og instruktion i brugen heraf, særligt tilrettelagt undervisningsmateriale, studiestøttetimer og sekretærhjælp. Støtteformerne svarer helt til støtteformer på de øvrige ungdomsuddannelser og på de videregående uddannelser. Studiematerialer på særlige medier leveres i forskellige kvaliteter afhængig af elevens behov og ønsker.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder