Dato:            27. september 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-12175-23

Sagsbeh.:   hbr

 

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 24 (Alm. del – B 142), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 31. maj 2007

 

Spørgsmål 24:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 20. maj 2007 fra Patientforeningen For Transseksuelle, jf. B 142 – bilag 1."

 

Svar:

Patientforeningen For Transseksuelle har i henvendelsen tilkendegivet sin støtte til tre af de fire konkrete forslag, Enhedslisten fremsatte i beslutningsforslag B 142.

 

Jeg har noteret mig, at patientforeningen derimod ikke støtter Enhedslistens forslag om, at myndige mennesker selv skal kunne bestemme, hvilken kønsidentitet deres CPR-nummer og pas skal udtrykke.

 

Patientforeningen har dog anført, at personer, der er i et stabilt udredningsforløb, efter foreningens opfattelse bl.a. bør kunne opnå et midlertidigt personnummer med ønsket kønsbetegnelse for et år ad gangen. Jeg kan hertil bemærke, at en sådan ordning, hvor en person midlertidigt tildeles et personnummer, som ikke er i overensstemmelse med den pågældendes biologiske køn, bl.a. ville indebære, at CPR ikke længere ville kunne bruges som grundlag for myndighedsudøvelse m.v., jf. besvarelsen af spørgsmål nr. 23 (alm. del – B 142).

 

Foreningen har endvidere bl.a. anført, at personer i et stabilt udredningsforløb bør kunne få tilladelse til at skifte fornavn. Jeg kan hertil oplyse, at der allerede efter de gældende regler i navneloven er hjemmel til, at transseksuelle, der er i et observationsforløb på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet med henblik på at søge tilladelse til kønsskifte og som er henvist til kønshormonbehandling, kan få tilladelse til at tage et fornavn, der betegner det modsatte køn, jf. besvarelsen af spørgsmål nr. 1 og 2 (alm. del – B 142).

 

Patientforeningen har desuden bl.a. anført, at udstedelsen af nyt sygesikringsbevis bør være vederlagsfri i forbindelse med kønsskifte. Jeg kan i den forbindelse oplyse, at der ikke opkræves gebyr for udstedelsen, når kortet udstedes ved ændring af personnummer, jf. § 13, stk. 1, nr. 4, i bekendtgørelse nr. 995 af 10. august 2007. Det vil være tilfældet, når en person har gennemgået et kønsskifte, idet Sundhedsstyrelsen i forbindelse med anerkendelsen af et kønsskifte skal sørge for, at den pågældende får et nyt personnummer, der svarer til det nye køn.