Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

Text Box: 5. februar 2007
Vores sag
6220-0002

 

Vedlagt sendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 6 af 5. januar 2007 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg. (B 18).

 

Dette materiale er også sendt pr. e-post.

 

 

 

 

 

                        Claus Hjort Frederiksen

 

 

                                         /

 

 

                                                                                   Lise Fangel

Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 6 af 5. januar 2007 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (B 18).

Spørgsmål nr. 6:

Er det i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse muligt for den virksomhed, som har overtaget et antal ansatte, der hidtil har arbejdet på én overenskomst, at opsige denne overenskomst (herunder lokalaftaler) til dens udløb, og automatisk overføre de ansatte til den overenskomst virksomheden er part i? Kan en sådan opsigelse af gældende løn og arbejdsforhold opfattes som en opsigelse af ansættelsesforholdet, og er dette i så fald lovligt?    

 

Svar:

Af virksomhedsoverdragelsesloven § 2, stk. 1, fremgår det bl.a., at erhververen af en virksomhed indtræder umiddelbart i de rettigheder og forpligtelser, der bestod på overtagelsestidspunktet i henhold til kollektiv overenskomst eller aftale.

 

Der kan være forskellige forhold, der gør, at erhververen ikke ønsker, at indtræde i en kollektiv overenskomst eller aftale. Det tager lovens § 4a, stk. 1, højde for. Af § 4a, stk. 1, fremgår det, at en erhverver senest 3 uger efter den faktiske overtagelse af virksomheden skal meddele, hvorvidt erhververen ønsker at indtræde i overenskomsten eller aftalen. Hvis erhververen inden for fristen meddeler, at man ikke ønsker at indtræde i overenskomsten, er erhververen forpligtet til indtil overenskomstens udløb at opretholde de løn- og ansættelsesvilkår, som gjaldt i den kollektive overenskomst indtil overenskomstperiodens udløb. Fsva. lokalaftaler og opsigelsesfrister, afhænger fristen af lokalaftalens karakter.

 

Erhververens adgang til at opsige den kollektive overenskomst eller aftale, som beskrevet ovenfor er ikke en opsigelse af ansættelsesforholdet. Men hvis lønmodtageren ønsker det, kan vedkommende selv opsige sin stilling under iagttagelse af de gældende varsler.