Betænkning afgivet af Europaudvalget den 23. marts 2007

Betænkning

over

 Forslag til folketingsbeslutning om revision af Euratom-traktaten

[af Rune Lund (EL) m.fl.]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 12. december 2006 og var til 1. behandling den 8. februar 2007. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Europaudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af SF og EL) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse.

Et mindretal i udvalget (SF) vil stemme hverken for eller imod beslutningsforslaget.

Socialistisk Folkepartis medlem af udvalget betragter Euratom som en uddateret og udemokratisk traktat, der ud over sit pro-a-kraft grundlag understøtter, at EU bruger uhørt mange af sine forskningsmidler på nuklear forskning.

Dette fremgår klart af tallene for EU’s forskningsbudgetter for de kommende år. Disse ser således ud:

–     Energiforskning (minus nuklear forskning): 2350 mio. euro for 7-års-perioden 2007-2013. Heraf er minimum halvdelen afsat til forskning i vedvarende energi og øget energieffektivitet.

–     Nuklear forskning: 2751 mio. euro for 5-års-perioden 2007-2011. Heraf er næsten 2000 mio. euro afsat til forskning i fusionsenergi (ITER-projektet), som i bedste fald vil kunne byde på resultater, der kan anvendes i praksis om mange årtier. Under 6. rammeprograms 7-års-periode var der afsat 1350 mio. euro til nuklear forskning.

I runde tal betyder det, at der over de næste 5 år vil blive brugt 3 euro på nuklear forskning hver gang, der bruges 1 euro på forskning i vedvarende energi og øget energieffektivitet, som er den forskningsindsats, vi har enormt behov for for at kunne omstille vores økonomier til mindre afhængighed af fossile brændsler, mindre spild af energi og mere anvendelse af vedvarende energi.

SF har tidligere fremsat beslutningsforslag om, at Danmark aktivt skal arbejde for, at Euratoms låneramme ikke udvides, og om, at Danmark tilslutter sig Østrigs og Irlands ønske om at få en revision af Euratom-aftalen (Beslutningsforslag nr. B 101 fra folketingsåret 2003-04). Enhedslistens  beslutningsforslag har en række punkter fælles med SF’s forslag. Vi kan imidlertid ikke stemme for Enhedslistens beslutningsforslag, da det, ud over en række fornuftige punkter, indeholder et forslag om, at Danmark ensidigt skal meddele, at man trækker sig ud af Euratom-traktaten. Det vil efter vores mening svække mulighederne for at få revideret Euratom-traktaten, fordi Danmarks stemme ikke længere vil være gældende. I realiteten vil det også svække mulighederne for, at der ikke tilføres penge til Euratoms låneramme (hvor kassen stort set er tom p.t.), idet denne kun kan udvides med enstemmighed. Her er det langt vigtigere at blive og gøre sin indflydelse gældende. Dels ved at stemme imod, at lånerammen udvides. Dels ved at arbejde for, at Euratom-traktaten revideres.

Et mindretal i udvalget (EL) indstiller forslaget til vedtagelse uændret.

Enhedslistens medlem af udvalget vil desuden præcisere, at for sÃ¥ vidt angÃ¥r omtalen af Frankrigs brug af atomkraft i bemærkningerne til forslaget, sÃ¥ er det ca. 80 pct. af den franske elforsyning, der kommer fra atomkraft.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Charlotte Antonsen (V) nfmd.  Erling Bonnesen (V) Â  Jens Kirk (V) Â  Birgitte Josefsen (V) Â  Ellen Trane Nørby (V) Â  Morten Messerschmidt (DF) Â  Martin Henriksen (DF) Â  Helle Sjelle (KF) Â  Jakob Axel Nielsen (KF) Â  Svend Auken (S) Â  Rasmus Prehn (S) Â  Niels Sindal (S) Â  Mette Gjerskov (S) Â  Elisabeth Arnold (RV) fmd.  Lone Dybkjær (RV) Â  Anne Grete Holmsgaard (SF) Â  Rune Lund (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.


 

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 59

Bilagsnr.

Titel

1

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af B 59

2

1. udkast til betænkning over B 59