Dato:            15. maj 2007

Kontor:         Internationalt kt.

J.nr.:             2007-1531-75

Sagsbeh.:   IHO

Fil-navn:       B 99 - SUU spm. 3

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 3 vedrørende B 99, som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 3. maj 2007

 

Spørgsmål 3:

"Ministeren bedes oplyse, om regeringen er parat til at drøfte SOSU- assistenternes forhold under Trepartsforhandlingerne med henblik på at fremme en autorisation?"

 

Svar:

Samlet set har der efter regeringens opfattelse ikke været noget hensyn til patientsikkerheden, der har gjort det tvingende nødvendigt at indføre en autorisationsordning for social- og sundhedsassistenter. Det er baggrunden for, at regeringen har afvist at indføre en autorisationsordning for social- og sundhedsassistenterne og ikke kan støtte beslutningsforslaget.

 

I regeringens overvejelser om en kvalitetsreform for den offentlige sektor undersøges og drøftes mange forskellige tiltag til forbedringer for at opnå det bedst mulige resultat for borgerne. Vilkårene for de offentligt ansatte, herunder på sundhedsområdet, vil indgå med vægt i disse overvejelser.

 

Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at sige noget konkret om kvalitetsreformens nærmere indhold - herunder heller ikke om, hvorvidt kvalitetsreformen vil få betydning for social- og sundhedsassistenterne.

 

Men der skal ikke herske den mindste tvivl om, at social- og sundhedsassistenterne spiller en vigtig rolle i det danske sundhedsvæsen. Og der er al mulig grund til at anerkende den både kvalificerede og engagerede indsats, som social- og sundhedsassistenter yder hver dag på bl.a. plejehjem og sygehuse. Det er derfor nærliggende som led i en kvalitetsreform at drøfte social- og sundhedsassistenternes rolle i fremtidens sundhedsvæsen - herunder om social- og sundhedsassistenternes kompetencer og ressourcer kan udnyttes endnu bedre.

 

Afslutningsvis vil jeg minde om at det foreliggende beslutningsforslag i sin kerne ikke drejer sig om, hvilken rolle social- og sundhedsassistenterne frem over skal spille i vores sundhedsvæsen, men derimod om social- og sundhedsassistenterne skal have en autorisationsordning.