Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 20 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om gennemførelse af initiativer, der kan sikre et tryggere natteliv (B 112), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 20 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om gennemførelse af initiativer, der kan sikre et tryggere natteliv (B 112):

 

”Hvad kan ministeren oplyse om den norske ordning, hvor man har indført et totalt forbud imod knive i nattelivet?”

 

Svar:

 

Ifølge den norske straffelovs § 352 a er det strafbart forsætligt eller groft uagtsomt på offentligt sted at bære kniv eller lignende skarpt redskab, som er egnet til brug ved legemskrænkelser. Forbuddet er generelt og begrænser sig således ikke til et forbud mod knive mv. i nattelivet.

 

Bestemmelsen, som blev indsat i den norske straffelov i 1993, omfatter ifølge forarbejderne ud over knive også bl.a. økser og sakse samt andre genstande, der er så skarpe, at de kan bruges til at skade mennesker, f.eks. et skarpt metalstykke.

 

Forbuddet omfatter ikke knive eller andre redskaber, som bruges til arbejde, friluftsliv eller andet anerkendelsesværdigt formål. Det er ligeledes tilladt at bære kniv på markeder, ved udstillinger og lignende, hvor knive omsættes eller vises frem, samt ved møder mv. i knivklubber, husflidsklubber eller andre sammenhænge, hvor kniven er et naturligt indslag.

 

Strafferammen for overtrædelse af bestemmelsen blev i juni 2002 forhøjet fra bøde eller fængsel indtil 3 mÃ¥neder til bøde eller fængsel indtil 6 mÃ¥neder eller begge dele.Â