Folketingets Socialudvalg

Christiansborg

1240 København k

 

Dato           13.  august 2007

J. nr.           004-u16-2

Deres ref.

  

 

I brev af 5. juli 2007 stiller Socialudvalget mig følgende spørgsmål nr. 25 vedrørende B 130: Forslag til folketingsbeslutning om en handlingsplan for blindes og svagsynedes deltagelse i alle samfundsforhold, som jeg herved skal besvare:

 

Spørgsmål 25:

 

Ministeren bedes oplyse, om det kommende elektroniske rejsekort bliver tilgængeligt for blinde og stærkt svagsynede, herunder om det i den forbindelse bliver sikret, at blinde og stærkt svagsynede med sikkerhed vil kunne konstatere, at på- og afstigning er registreret.

 

Svar:

 

Det kan oplyses, at handicaporganisationerne generelt løbende har været inddraget i projektet. Det kommende elektroniske rejsekort er bl. a. udformet i dialog med De Samvirkende Invalideorganisationer og DSBs handicappanel.

Når det elektroniske rejsekort er indført, skal passageren ved rejsens start foretage ”check ind” ved at holde sit rejsekort hen til en kortlæser mærket "Ind". Herefter vil kortlæseren - udover med tekst - også med et lydsignal vise, om kortet er gyldigt, og om indcheckningen er foretaget korrekt. Ved rejsens afslutning skal kunden foretage check-ud ved at holde sit rejsekort hen til en kortlæser mærket "Ud". Denne kortlæser viser - ud over med tekst - også med lydsignal om udcheckningen er foretaget korrekt. Ved check ud indikeres endvidere - ud over tekst - også med et særligt lydsignal om kortets beholdning af elektroniske penge er lav for herved at gøre passageren opmærksom på, om kortet skal optankes før indledning af en ny rejse.

Inden check ind eller check ud kan det afklares, om den aktuelle kortlæser foretager check ind eller check ud. Det sker ved at placere hånden på kortlæseren, som da med såvel tekst som lydsignal vil angive, om der foretages check ind eller check ud.

På denne måde gøres det kommende elektroniske rejsekort tilgængeligt også for blinde og stærkt svagsynede.

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen