Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LKR/ J.nr. 2007-2264

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 21. august 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 5. juli 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 5 (Ad B 130).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 5:

 

”Ministeren bedes redegøre for blinde og stærkt svagsynedes muligheder for at få bevilget en handicapbil, herunder om det er en betingelse, at den blinde eller stærkt svagsynede ansøger har en chauffør, eller at bilen skal anvendes til erhvervs- eller uddannelsesformål.”

 

 

Svar:

 

Kommunen skal yde støtte til køb af bil til personer, der på grund af en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne kun vanskeligt kan fungere i dagligdagen uden brug af bil.

 

Det er behovet, og ikke diagnosen, der er afgørende for, om en person er berettiget til at modtage støtte til køb af bil.

 

Et af de centrale elementer i vurderingen af, om en person er berettiget til støtte til køb af bil, er vedkommendes evne til at færdes. Sædvanligvis skal der være tale om en nedsat gangfunktion, der betyder, at det er belastende at bruge andre transportformer end egen bil.

 

Derudover skal det vurderes, om en bil i væsentlig grad vil gøre ansøgeren selvhjulpen, ligesom det skal vurderes, om vedkommende kan få dækket sit kørselsbehov på anden måde end ved at køre i egen bil.

 

Der kan ydes støtte til køb af bil i tilfælde, hvor ansøger ikke selv er i stand til at føre bilen. I den forbindelse skal det dog vurderes, om ansøgers chauffør eller chauffører er til rådighed i en sådan udstrækning, at ansøgers samlede kørselsbehov i videst muligt omfang bliver dækket, se blandt andet SM C-57-06.

 

Ved vurderingen af, om en person er berettiget til støtte til køb af bil, skal der desuden lægges vægt på ansøgerens samlede situation. I den forbindelse skal det vurderes, om ansøgeren har brug for en bil for at opnå eller fastholde uddannelse eller erhverv. Det er dog ikke en forudsætning, for at ansøgeren kan opnå støtte til køb af bil, at vedkommende er i uddannelse eller i erhverv.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/ Karin Munk Petersen