Bilag til udenrigsministerens                                                                                                                                 Forsvarsudvalget

skrivelse af 21. maj 2007                                                                                                                                (B 161 – spørgsmål 1)

                                                                                                                                                                                                   (offentligt)

 

Spørgsmål nr. : 1

’Ministeren bedes kommentere den manglende etablering af andre indkomstkilder end opiumsproduktionen i Helmand som dokumenteret i 'Styrkelse af engagementet i Afghanistan - Fokus på Helmand' (Udenrigsministeriet april 2007) og i lyset af sin erklærede forståelse for vigtigheden af dette emne under udvalgsbehandlingen af beslutningsforslag nr. B 64, folketingsåret 2005-06.’

 

Svar:

Manglende etablering af alternative indkomstkilder er ikke dokumenteret i 'Styrkelse af engagementet i Afghanistan - Fokus på Helmand' (Udenrigsministeriet april 2007). Analysen peger på behovet for at fremme alternative indkomstkilder yderligere, og det er beskrevet, hvordan det dansk medfinansierede nationale program for landsbyudvikling, National Solidarity Programme, NSP, når ud i provinsen.

 

I kraft af NSP-programmet er der i Helmand oprettet knap 500 landsbyudviklingsråd. Disse råd kan foruden at fordele programmets blokbevillinger til landsbyer også benyttes til udbredelse af anden bistand og til at formidle landsbyens behov til provinsudviklingsrådet. Som al anden udviklingsaktivitet er også NSP dog hæmmet af den vanskelige sikkerhedssituation. Det er derfor af afgørende betydning for provinsens udvikling, at der skabes stabilitet.