Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

Text Box: december 2006

Vores sag
6220-0002

 

Vedlagt sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 af 5. december 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg. (B 18).

 

Dette materiale er også sendt pr. e-post.

 

 

 

 

 

                        Claus Hjort Frederiksen

 

                                         /

 

 

                                                                                   Lise Fangel

 

 

Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 af 5. december 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (B 18 – spm. 1).

Spørgsmål nr. 1:

Kan ministeren bekræfte, at meningen med virksomhedsoverdragelsesloven er at beskytte medarbejderne ved virksomhedsoverdragelse og at arbejdsretsdommen fra maj 2006, der giver ISS medhold i, at det er lovligt at "sikkerhedsfyre", gør det muligt, at unddrage sig lovens bestemmelser ved gentaget udbud?

 

 

Svar:

 

Jeg kan bekræfte at formålet med virksomhedsoverdragelsesloven er at fastlægge lønmodtagerens rettigheder og pligter i tilfælde af, at overdragelsen af lønmodtagerens arbejdsplads er omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven fordi der sker en overdragelse af en virksomhed eller en del heraf.

 

Jeg kan imidlertid ikke bekræfte, at Arbejdsrettens dom fra maj 2006 giver ISS medhold i, at det er lovligt at "sikkerhedsfyre" og dermed unddrage sig lovens bestemmelser ved gentaget udbud. Dommen fastslår derimod, at virksomhederne ikke havde nogen sikkerhed for, at en anden virksomheds overtagelse af opgaven ville blive omfattet af virksomhedsoverdrag-elsesloven. Konsekvensen af dette kunne være, at virksomheden risikerede, at have medarbejdere beskæftiget, der ikke var arbejde til. Afskedigelserne af de pågældende medarbejdere er derfor driftsmæssigt begrundet og ligger således inden for rammerne af ledelesretten.