Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2005-06
KOM (2006) 0427
Offentligt
1446582_0001.png
KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER
Bruxelles, den 28.7.2006
KOM(2006) 427 endelig
2006/0147 (COD)
Forslag til
EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING
om aromaer og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse
i og på fødevarer og om ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 1576/89, Rådets
forordning (EØF) nr. 1601/91, forordning (EF) nr. 2232/96 og direktiv 2000/13/EF
{SEK(2006)1042}
{SEK(2006)1043}
(forelagt af Kommissionen)
DA
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0002.png
BEGRUNDELSE
1) B
AGGRUNDEN FOR FORSLAGET
Begrundelse og formål
I Rådets direktiv 88/388/EØF er der fastsat definitioner af aromaer, generelle
regler for anvendelse af aromaer, krav til mærkning og maksimal-
grænseværdier for stoffer, der giver anledning til betænkeligheder med
hensyn til menneskers sundhed. I henhold til direktivet bør fællesskabs-
lovgivningen om aromaer i første række tage hensyn til kravene om
beskyttelse af menneskers sundhed.
Der er behov for en gennemgribende ændring af direktivet for at tage hensyn
til den teknologiske og videnskabelige udvikling vedrørende aromaer.
Desuden har vedtagelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 178/2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om
oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og om
procedurer vedrørende fødevaresikkerhed gjort det nødvendigt at justere visse
bestemmelser og at indføre andre bestemmelser.
Af hensyn til klarhed og effektivitet erstattes direktiv 88/388/EØF af dette
forslag.
Et forslag til en ny forordning om aromaer og fødevareingredienser med
aromagivende egenskaber indgår i Kommissionens lovgivnings- og
arbejdsprogram
2005
som
en
del
af
pakken
vedrørende
fødevareforbedringsmidler.
Generel baggrund
I henhold til artikel 1 i direktiv 88/388/EØF omfatter direktivet kun aromaer.
Ved artikel 4, litra c), fastsættes der imidlertid maksimalgrænseværdier for
visse uønskede stoffer i fødevarer, der indeholder aromaer og fødevare-
ingredienser med aromagivende egenskaber. Medlemsstaterne anvender disse
maksimalgrænseværdier forskelligt: Nogle anvender dem på fødevarer, der
udelukkende indeholder aromaer, mens andre anvender dem på fødevarer, der
indeholder såvel aromaer som fødevareingredienser med aromagivende
egenskaber.
Endvidere bør maksimalgrænseværdierne tilpasses for at tage hensyn til
EFSA's seneste videnskabelige udtalelser.
Europarådets ekspertgruppe for aromastoffer har foreslået betingelser for
fremstilling af reaktionsaromaer og maksimalgrænseværdier for visse
uønskede stoffer.
Anvendelsen af udtrykket "naturidentisk" anses af forbrugerne for at være
forvirrende. Forbrugerne ønsker desuden at blive oplyst om udgangs-
materialet for naturlige aromaer. Anvendelsen af udtrykket "naturlig" bør
begrænses til kun at omfatte aromaer, der udelukkende er fremstillet af
DA
2
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
naturlige aromastoffer og/eller aromapræparater. Forbrugerne skal
informeres, hvis en fødevares røgsmag skyldes forekomst af røgaromaer.
Forslaget er en del af pakken vedrørende fødevareforbedringsmidler sammen
med forordninger om fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og en
fælles procedure for godkendelse.
Gældende bestemmelser på det område, som forslaget vedrører
Ved Rådets direktiv 88/388/EØF af 22. juni 1988 om indbyrdes tilnærmelse
af medlemsstaternes lovgivning om aromaer, som må anvendes i
levnedsmidler, og om udgangsmaterialer til fremstilling af disse fastsættes de
generelle principper for aromaer til anvendelse i fødevarer.
Det indeholder definitioner af aromaer, aromastoffer, aromapræparater,
reaktionsaromaer og røgaromaer.
Det begrænser tilsætning og forekomst af visse toksikologisk relevante
stoffer i aromaer og/eller fødevarer, hvortil der er tilsat aromaer og
fødevareingredienser med aromagivende egenskaber.
Det indeholder bestemmelser om mærkning af aromaer, der er bestemt
til salg som sådanne til fødevarevirksomheder og til salg som sådanne
til de endelige forbrugere.
Det lægger op til, at der skal vedtages mere specifikke bestemmelser
om aromakilder, aromastoffer, reaktionsaromaer, røgaromaer og
fremstillingsmetoder samt om tilsætningsstoffer, opløsningsmidler og
tekniske hjælpestoffer, der anvendes til aromaer, analysemetoder og
prøveudtagning samt renhedskriterier og mikrobiologiske kriterier.
Som følge heraf er der vedtaget følgende lovgivning:
1.
En procedure for opstilling af en positivliste over aromastoffer til
anvendelse i og på fødevarer er blevet vedtaget i form af Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2232/96. Positivlisten
skulle vedtages senest i juli 2005.
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2065/2003 af
10. november 2003 om røgaromaer, som anvendes eller er bestemt til
anvendelse i eller på fødevarer.
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/114/EF af 22. december
2003 om ændring af direktiv 95/2/EF om andre tilsætningsstoffer til
levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer.
2.
3.
Overensstemmelse med andre EU-politikker og -mål
De mål, der skal opfyldes, er:
beskyttelse af menneskers sundhed og forbrugernes interesser
DA
3
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0004.png
etablering af klare rammer, der giver mulighed for innovation og ny
teknologisk udvikling, så den europæiske industri kan fastholde sin
førerposition med hensyn til aromaer.
Disse mål vil således bidrage til Kommissionens strategiske mål, der er
fastlagt i Lissabon-strategien, Kommissionens femårsplan og Kommissionens
hvidbog om fødevaresikkerhed, der blev offentliggjort i 2000.
2) H
ØRING AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSE
Høring af interesserede parter
Høringsmetoder, hovedmålgrupper og respondenternes overordnede profil
Via høringer i forskellige arbejdsgrupper og under bilaterale kontakter, hvor
arbejdsdokumenter blev drøftet, har medlemsstaternes og aktørernes
holdninger kunnet vurderes.
De forskellige aktører fik desuden tilsendt et spørgeskema.
Blandt de hørte organisationer var:
BEUC (Kontoret for de Europæiske Forbrugerorganisationer)
CAOBISCO (Association of the Chocolate, Biscuit and Confectionery
Industries of the EU)
CEPS (Comité Vins, Confédération Européenne des Producteurs de
Spiritueux)
CIAA (Confederation of the food and drink industries of the EU)
EACGI (European Association of the Chewing Gum Industry)
EDA (European Dairy Association)
EFFA (European Flavour and Fragrance Association)
EHGA (European Herb Grower Association)
EHIA (European Herbal Infusion Association)
ESA (European Spice Association)
FIC Europe (European Condiment Association)
SFMA (Smoke Flavourings Manufacturers Association).
Kort gennemgang af input og af, hvordan disse er blevet indarbejdet
Efter hver høring er der blevet taget hensyn til bemærkningerne, og teksterne
er blevet justeret. Generelt er der enighed om forslaget. Bemærkningerne
DA
4
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
efter de afsluttende høringer er sammenfattet i det følgende:
1.
Klarere anvendelsesområde
Der er almindelig enighed om, at manglende overensstemmelse mellem
medlemsstaterne dermed kan undgås.
2.
Definitioner af aromaer
2.1
Begrænsning af anvendelsen af udtrykket "naturlig"
Der er ikke enighed om virkningerne af den nye definition af
aromastoffer, som ikke længere sondrer mellem naturidentiske og
kunstige aromastoffer.
Argumenterne for er, at man undgår uklarhed, at man forbeholder
udtrykket "naturlig" til produkter, der reelt er naturlige, at der
ikke er noget toksikologisk grundlag for denne sondring, og at det
er en ekstra administrativ byrde. Hvis udtrykket udgår, bliver
lovgivningen forenklet.
Argumenterne imod går især på, at der vil blive behov for at
ændre vertikal lovgivning, der ikke tillader kunstige aromaer i
visse fødevarekategorier.
2.2
Indførelse af kategorien "andre aromaer"
Virksomheder, der udvikler nye aromaer, ser positivt på denne
kategori, da den giver dem mulighed for at udvikle nye aromaer,
der ikke er omfattet af de øvrige definitioner.
Forbrugerorganisationerne er positivt indstillet, fordi den giver
mere gennemsigtighed, og den er en garanti for beskyttelse af
sikkerheden.
3.
Nye mærkningsbestemmelser
3.1
Udgifter til mærkning
Det formodes, at de nye bestemmelser får begrænsede
konsekvenser. Indførelsen af en overgangsordning kan begrænse
eventuelle udgifter.
3.2
Forbrugeroplysning
Både medlemsstater og forbrugerorganisationer mener, at
forslaget vil medføre bedre oplysning til forbrugerne om arten af
de aromaer, der anvendes.
Fødevareindustrien og især handelsorganisationerne er mindre
begejstrede eller er sågar imod den nye mærkningsbestemmelse.
DA
5
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
4.
Maksimalgrænseværdier for stoffer, der er toksikologisk betænkelige.
Medlemsstaternes kontrol bliver mere effektiv, da den vil fokusere på
de fødevarer, der mest bidrager til indtaget af stoffer, der er
toksikologisk betænkelige, og ikke længere på fødevarer og drikkevarer
i almindelighed.
5.
Overvågning af indtag
Medlemsstaterne mener, der er risiko for, at der vil blive behov for
ekstra ressourcer til overvågning af indtag af de stoffer, der er opført på
listen i bilag II, og stoffer, for hvilke der er fastsat restriktioner
vedrørende anvendelsen.
Ekspertbistand
Der var ikke behov for ekstern ekspertbistand.
Konsekvensanalyse
De forventede konsekvenser af de forskellige muligheder vedrører
økonomiske og sociale aspekter. Der forventes ingen miljømæssige
konsekvenser af de forskellige muligheder.
1.
Konsekvenser, hvis der ikke træffes nogen foranstaltninger
1.1
Økonomiske virkninger
Det vil være negativt for den økonomiske situation.
Der vil ikke blive tilskyndet til ny teknologisk udvikling.
For at undgå handelsbarrierer i forhold til tredjelande er der behov
for klare bestemmelser, der tager hensyn til den seneste
videnskabelige og teknologiske udvikling.
Den europæiske industri kunne miste sin førerposition på det
globale marked.
1.2
Sociale virkninger
Forbrugernes sundhed beskyttes ikke godt, fordi:
der ikke er maksimalgrænseværdier for stoffer, der er
toksikologisk betænkelige, som tager hensyn til de seneste
videnskabelige udtalelser
der ikke er maksimalgrænseværdier for stoffer, der er
toksikologisk betænkelige, som kan danne grundlag for en
risikobaseret kontrol
DA
6
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
forbrugernes ønske om mere informativ mærkning ikke opfyldes.
2.
Konsekvenser,
foranstaltninger
2.1
hvis
der
træffes
ikke-lovgivningsmæssige
Økonomiske virkninger
For øjeblikket findes der bestemmelser om aromaer. Retnings-
linjer kan ikke have forrang frem for lovgivning. Det kunne føre
til indbyrdes modstridende og forvirrende forhold for industrien
og deraf følgende negative økonomiske virkninger.
2.2
Sociale virkninger
Retningslinjer kunne være i modstrid med eksisterende
lovgivning, og de er derfor ikke den mest effektive metode til at
beskytte forbrugernes sundhed.
Uklare retlige forhold vil medføre mindre forbrugertillid med
hensyn til anvendelsen af aromaer.
3.
Deregulering af aromaområdet
3.1
Økonomiske virkninger
Det kunne føre til en situation, hvor de enkelte medlemsstater
fastsætter deres egne gennemførelsesbestemmelser. Medlems-
staterne kunne have forskelligartet risikoopfattelse, og det ville
medføre, at det indre marked ikke ville fungere effektivt.
3.2
Sociale virkninger
Medlemsstaternes forskelligartede tilgang til sikkerhedsvurdering
ville føre til en forvirrende situation for forbrugerne med
forskellige beskyttelsesniveauer og mindre tillid til visse
medlemsstater og til det indre marked.
4.
Ændring af Rådets direktiv 88/388/EØF
4.1
Økonomiske virkninger
Indførelsen af de fornødne ændringer i det nuværende direktiv
ville have gavnlige økonomiske virkninger, jf. punkt 5.
Ændringer af bilag I og II og andre bestemmelser vedrørende
beskyttelse af folkesundheden og handel skulle fortsat vedtages
via den fælles beslutningsprocedure. Der er imidlertid behov for
en mere effektiv godkendelsesprocedure til at forvalte en
positivliste med ca. 2 600 aromastoffer til anvendelse i og på
fødevarer.
Det antal ændringer, der ville blive nødvendigt, kunne medføre
DA
7
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
uklar lovgivning.
4.2
Sociale virkninger
Der forventes positive virkninger for folkesundheden som følge af
en vidtfavnende ordning for sikkerhedsevaluering af aromaer og
tilpasningen af maksimalgrænseværdier for stoffer, der er toksiko-
logisk betænkelige, under hensyntagen til de seneste videnskabe-
lige udtalelser samt ved at give mulighed for kontrol af de på-
gældende stoffer med fokus på fødevarer med den højeste risiko.
5.
Forslag til en ny forordning
5.1
Økonomiske virkninger
5.1.1 Virkninger for administrationskravene til erhvervslivet
Ved at fjerne sondringen mellem naturidentiske og kunstige
aromastoffer, der begge er fremstillet ved kemisk syntese,
bliver administrationskravene mindre, idet bestemmelserne
i alle medlemsstaterne harmoniseres.
Der bliver behov for en ekstra indsats for at overholde de
foreslåede ændringer af mærkningen af aromaer. Den bliver
dog blot midlertidig, indtil mærkningen er bragt i overens-
stemmelse med de nye krav. Indsatsen er desuden
begrænset set i forhold til den ekstra gennemsigtighed, der
opnås og hilses velkommen af forbrugerne.
For at begrænse indsatsen og udgifterne foreslås der en
overgangsperiode, hvor der kan ske en tilpasning til de nye
mærkningskrav.
5.1.2 Virkninger for innovation og forskning
I de særlige bestemmelser om anvendelse og godkendelse af
aromaer gøres det klart, hvornår det er nødvendigt at
evaluere sikkerheden ved aromaer. Visse aromaer er pr.
definition fritaget for evaluering. Dermed har industrien
mulighed for at foretage et mere korrekt skøn over
udgifterne til udvikling af nye aromaer.
I forslaget fastsættes det endvidere, hvilke slags præparater
det kan tillades mærkes som naturlige. Det er vigtigt for den
fremtidige udvikling og fremstilling af nye naturlige
aromaer.
Indførelsen af kategorien "andre aromaer" anses for at være
positiv for innovation og forskning. Hvis der udvikles nye
kategorier af aromaer, kan de godkendes, når blot deres
sikkerhed er blevet evalueret.
DA
8
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
5.1.3 Virkninger for husholdninger
Forbrugerne bliver bedre informeret om karakteren af de
aromaer, der forekommer i fødevarerne.
Det forventes ikke, at den foreslåede forordning vil påvirke
fødevarepriserne.
5.1.4 Virkninger for tredjelande og internationale forbindelser
Forslaget indebærer en yderligere harmonisering af
lovgivningen om aromaer og vil skabe et ensartet marked i
EU, som er forudsigeligt for importørerne.
Harmoniseringen af lovgivningen om aromaer vil stille EU i
en bedre position i forbindelse med forhandling med
tredjelande om optagelse af aromaer i Codex Alimentarius-
systemet.
EU vil kunne fastholde sin førerposition med hensyn til
produktion og udvikling af aromaer.
5.1.5 Virkninger for offentlige myndigheder
Medlemsstaternes kontrol bliver mere effektiv, da den vil
fokusere på de fødevarer, der mest bidrager til indtaget af
stoffer, der er toksikologisk betænkelige.
Den nationale lovgivning skal tilpasses i de lande, hvor der
findes bestemte fødevarekategorier, hvortil der udelukkende
må tilsættes naturlige eller naturidentiske aromastoffer.
Denne forenkling medfører imidlertid færre administrative
krav.
Medlemsstaterne mener, der er risiko for, at der vil blive
behov for ekstra ressourcer til overvågning af indtag af de
stoffer, der er opført på listen i bilag II, og stoffer, for hvilke
der er fastsat restriktioner vedrørende anvendelsen.
Overvågningen er ikke desto mindre af afgørende betydning
for at sikre, at forordningen effektivt kan beskytte
forbrugernes sundhed.
Medlemsstaterne har ikke givet Kommissionen oplysninger
om, hvilke ressourcer der bliver behov for. Virkningerne
vedrørende den særlige overvågning af indtag af aromaer
kan reduceres betydeligt, ved at overvågningen arrangeres
sammen med den overvågning af indtag af tilsætnings-
stoffer, der i forvejen kræves i henhold til EU-reglerne.
5.2
Sociale virkninger
DA
9
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0010.png
Der forventes positive virkninger for folkesundheden som resultat
af en vidtfavnende ordning for sikkerhedsevaluering af aromaer i
EU-plan.
Kontrollen af grænseværdierne for stoffer, der er toksikologisk
betænkelige, vil fokusere på fødevarer med den højeste risiko,
hvilket vil medføre mere effektiv beskyttelse af forbrugernes
sundhed.
Konklusionerne fra overvågningen af indtaget kan anvendes til at
justere lovgivningen, når der er tegn på, at indtaget er
problematisk i forhold til sikkerheden.
Kommissionen har foretaget en konsekvensanalyse, jf. arbejdsprogrammet,
og
rapporten
findes
http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/additives/index_en.htm
3) F
ORSLAGETS RETLIGE ASPEKTER
Resumé af forslaget
Forordningen vil bedre kunne sikre, at det indre marked fungerer effektivt for
så vidt angår aromaer, som anvendes eller er bestemt til anvendelse i eller på
fødevarer, og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber,
samtidig med at den danner grundlag for at sikre et højt niveau for beskyttelse
af menneskers sundhed og beskyttelse af forbrugernes interesser.
Retsgrundlag
Artikel 95 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab.
Subsidiaritetsprincippet
Subsidiaritetsprincippet finder anvendelse, for så vidt som forslaget ikke
hører ind under Fællesskabets enekompetence.
Målene med forslaget kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af
medlemsstaterne, hvilket skyldes følgende:
Foranstaltninger fra medlemsstaternes side ville kun føre til en forvirrende
situation for forbrugerne med forskellige beskyttelsesniveauer og mindre
tillid til visse medlemsstater og til det indre marked.
En indsats på fællesskabsplan vil af nedenstående grunde være et mere
effektivt redskab til at nå målene med forslaget:
En positivliste med ca. 2 600 aromastoffer forudsætter styring. Der forventes
årligt ca. 100 ansøgninger om godkendelser. Der er derfor behov for en
harmoniseret og centraliseret fremgangsmåde.
DA
10
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Af hensyn til godkendelsesprocedurens effektivitet og med henblik på, at det
indre marked fungerer tilfredsstillende, opfyldes målene bedst af EU.
For at det indre marked kan fungere tilfredsstillende for så vidt angår
aromaer, der anvendes i og på fødevarer, samtidig med at de europæiske
forbrugeres sundhed og interesser beskyttes, er det bedst med en centraliseret
godkendelsesprocedure.
Forslaget er derfor i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet.
Proportionalitetsprincippet
Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, hvilket
begrundes således:
En bedre anvendelse af medlemsstaternes kontrolkapacitet og veltilrettelagt
risikobaseret kontrol forekommer ved, at der sættes fokus på de aromaer og
stoffer i fødevarer, der er mest problematiske.
Sikkerhedsvurdering af aromaer omfatter kun aromastoffer, ikke-traditionelle
præparater og andre vegetabilske og animalske udgangsmaterialer end
fødevarer.
Obligatorisk mærkning omfatter kun
udgangsmaterialet for naturlige aromaer.
Reguleringsmiddel/-form
Foreslået retsakt: forordning.
Andre reguleringsmidler ville ikke være hensigtsmæssige, hvilket skyldes
følgende forhold:
Aromaområdet er via Rådets direktiv 88/388/EØF i høj grad harmoniseret. En
forordning anses for at være det mest egnede instrument for at sikre, at det
indre marked fortsat kan fungere effektivt, samtidig med at menneskers
sundhed og forbrugernes interesser beskyttes.
4) B
UDGETMÆSSIGE KONSEKVENSER
Fællesskabet kan finansiere indførelsen af en harmoniseret indsats og ordning
vedrørende fødevaretilsætningsstoffer og fødevareingredienser med aromagivende
egenskaber, herunder:
udformning af en passende database for indsamling og lagring af alle oplysninger om
fællesskabslovgivning om aromaer
iværksættelse af undersøgelser, der er nødvendige for at udarbejde lovgivning om
fødevarearomaer
iværksættelse af undersøgelser, der er nødvendige for at harmonisere procedurer, for
kriterier vedrørende beslutningstagning og krav til data med henblik på at lette
"aroma",
"røgaroma"
og
DA
11
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
arbejdsdeling mellem medlemsstaterne og udvikle retningslinjer på området.
5) Y
DERLIGERE OPLYSNINGER
Ophævelse af gældende retsforskrifter
Vedtagelse af forslaget vil indebære ophævelse af eksisterende lovgivning.
Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde
Den foreslåede retsakt er af relevans for EØS og bør derfor omfatte hele
EØS-området.
DA
12
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0013.png
2006/0147 (COD)
Forslag til
EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING
om aromaer og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse
i og på fødevarer og om ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 1576/89, Rådets
forordning (EØF) nr. 1601/91, forordning (EF) nr. 2232/96 og direktiv 2000/13/EF
(EØS-relevant tekst)
EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -
under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 37
og 95,
under henvisning til forslag fra Kommissionen
1
,
under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg
2
,
efter proceduren i traktatens artikel 251, og
ud fra følgende betragtninger:
(1)
Som følge af den videnskabelige og tekniske udvikling er der behov for at opdatere
Rådets direktiv 88/388/EØF af 22. juni 1988 om indbyrdes tilnærmelse af
medlemsstaternes lovgivning om aromaer, som må anvendes i levnedsmidler, og om
udgangsmaterialer til fremstilling af disse
3
. Af hensyn til klarhed og effektivitet bør
direktiv 88/388/EØF ophæves og erstattes af denne forordning.
I henhold Rådets afgørelse 88/389/EØF af 22. juni 1988 om Kommissionens
udarbejdelse af en liste over stoffer og udgangsmaterialer, der anvendes ved
fremstilling af aromaer
4
, skulle listen udarbejdes senest 24 måneder efter retsaktens
vedtagelse. Afgørelsen er nu forældet og bør ophæves.
Ved Kommissionens direktiv 91/71/EØF af 16. januar 1991, der supplerer Rådets
direktiv 88/388/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om
aromaer, som må anvendes i levnedsmidler, og om udgangsmaterialer til fremstilling
af disse
5
, er der fastsat bestemmelser om mærkning af aromaer. Disse bestemmelser
erstattes af denne forordning, og nævnte direktiv bør ophæves.
(2)
(3)
1
2
3
4
5
EUT C […] af […], s. […].
EUT C […] af […], s. […].
EFT L 184 af 15.7.1988, s. 61. Senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 1882/2003 (EUT L 284 af 31.10.2003, s. 1).
EFT L 184 af 15.7.1988, s. 67.
EFT L 42 af 15.2.1991, s. 25.
DA
13
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0014.png
(4)
Den frie bevægelighed for sikre og sunde fødevarer er et afgørende aspekt af det indre
marked og bidrager i høj grad til beskyttelsen af borgernes sundhed og velvære og af
deres sociale og økonomiske interesser.
For at beskytte menneskers sundhed bør denne forordning omfatte aromaer,
udgangsmaterialer for aromaer og fødevarer, der indeholder aromaer. Den bør
ligeledes omfatte visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber, der
tilsættes til fødevarer med det primære formål at give dem duft og/eller smag, og som i
betydeligt omfang bidrager til, at der i fødevarer forekommer visse naturligt
forekommende uønskede stoffer ("fødevareingredienser med aromagivende
egenskaber"), udgangsmateriale herfor og fødevarer, der indeholder dem.
Aromaer og fødevareingredienser med aromagivende egenskaber må kun anvendes,
hvis de opfylder de kriterier, der fastsat i denne forordning. Det skal være sikkert at
anvende dem, og visse aromaer bør derfor underkastes en risikovurdering, inden de
kan tillades i fødevarer. De bør ikke vildlede forbrugeren, og det bør derfor altid
oplyses ved passende mærkning, når de forekommer i fødevarer.
Siden 1999 har Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler og siden Den
Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet afgivet udtalelser om en række stoffer, der
forekommer naturligt i udgangsmaterialer for aromaer og fødevareingredienser med
aromagivende egenskaber
6
, som ifølge Europarådets ekspertgruppe for aromastoffer
giver anledning til toksikologiske betænkeligheder. Stoffer, som også Den
Videnskabelige Komité for Levnedsmidler erklærede for toksikologisk betænkelige,
bør betragtes om uønskede stoffer, der ikke bør tilsættes som sådanne til fødevarer.
Som følge af deres naturlige forekomst i planter, kan der forekomme uønskede stoffer
i aromapræparater og fødevareingredienser med aromagivende egenskaber. Planterne
anvendes traditionelt som fødevarer eller fødevareingredienser. Der bør fastsættes
passende maksimalgrænseværdier for forekomst af de pågældende uønskede stoffer i
de fødevarer, der mest bidrager til menneskers indtag af de pågældende stoffer, idet
der tages hensyn til, at der er behov for at beskytte menneskers sundhed, såvel som at
det er uundgåeligt, at de forekommer i traditionelle fødevarer.
Der bør på fællesskabsplan fastsættes bestemmelser med henblik på at forbyde eller
begrænse anvendelsen af visse udgangsmaterialer fra planter eller dyr, der giver
anledning til betænkeligheder vedrørende menneskers sundhed, ved fremstillingen af
aromaer og fødevareingredienser med aromagivende egenskaber og anvendelse heraf i
fødevareproduktionen.
Risikovurderinger bør foretages af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (i det
følgende benævnt "autoriteten"), der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i
fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet
og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed
7
.
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
6
7
http://europa.eu.int/comm/food/food/chemicalsafety/flavouring/scientificadvice_en.htm.
EFT L 31 af 1.2.2002, s. 1. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 1642/2003 (EUT L 245 af 29.9.2003,
s. 4).
DA
14
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0015.png
(11)
For at sikre harmonisering bør risikovurderingen og godkendelsen af aromaer og
udgangsmaterialer, som det er nødvendigt at evaluere, foretages efter proceduren i
forordning (EF) nr. […] om en fælles godkendelsesprocedure for
fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer
8
.
Aromastoffer er kemisk definerede stoffer med aromagivende egenskaber. Der er
iværksat et program til evaluering af aromastoffer i henhold til Europa-Parlamentets
og Rådets forordning (EF) nr. 2232/96 af 28. oktober 1996 om fastlæggelse af en
fællesskabsprocedure for aromastoffer, som anvendes eller er bestemt til anvendelse i
eller på levnedsmidler
9
. I henhold til nævnte forordning skal der senest fem år efter
vedtagelsen af programmet vedtages en liste over aromastoffer. Der bør fastsættes en
ny frist for vedtagelsen af listen. Det foreslås, at listen indarbejdes i den liste, der er
omhandlet i artikel 2, stk. 1, i forordning (EF) nr. […].
Aromapræparater er andre aromaer end kemisk definerede stoffer, og de er fremstillet
af udgangsmaterialer af vegetabilsk, animalsk eller mineralsk oprindelse ved relevante
fysiske, enzymatiske eller mikrobiologiske processer enten i deres oprindelige form
eller forarbejdet med henblik på konsum. Aromapræparater, der er fremstillet af
fødevarer, behøver ikke at være omfattet af en evaluerings- og godkendelsesprocedure
med henblik på anvendelse i og på fødevarer, medmindre der er tvivl med hensyn til
deres sikkerhed. Sikkerheden ved aromapræparater, der er fremstillet af
nonfoodmaterialer, bør dog evalueres forud for godkendelsen.
Ved "fødevarer" forstås i henhold til forordning (EF) nr. 178/2002 alle stoffer eller
produkter, som, uanset om de er uforarbejdede eller helt eller delvis forarbejdede, er
bestemt til eller med rimelighed må antages at skulle indtages af mennesker.
Materialer af vegetabilsk, animalsk eller mikrobiologisk oprindelse, som der foreligger
omfattende dokumentation for hidtil har været anvendt til fremstilling af aromaer,
betragtes i denne sammenhæng som fødevarematerialer, skønt nogle af disse
udgangsmaterialer, f.eks. rosentræ, egetræsspåner og jordbærblade, måske ikke er
blevet anvendt som fødevarer i uforarbejdet stand. Det er ikke nødvendigt at evaluere
dem.
Reaktionsaromaer, der er fremstillet af fødevarer efter godkendte betingelser, behøver
heller ikke at være omfattet af en evaluerings- og godkendelsesprocedure med henblik
på anvendelse i og på fødevarer, medmindre der er tvivl med hensyn til deres
sikkerhed. Sikkerheden ved reaktionsaromaer, der er fremstillet af nonfoodmaterialer
eller fremstillet efter ikke-godkendte betingelser, bør dog evalueres forud for
godkendelsen.
Ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2065/2003 af 10. november
2003 om røgaromaer, som anvendes eller er bestemt til anvendelse i eller på
fødevarer
10
, er der fastsat en procedure for sikkerhedsvurdering og godkendelse af
røgaromaer, og den har til formål at opstille en udtømmende liste over de primære
røgkondensater og primære tjærefraktioner, det er tilladt at anvende.
(12)
(13)
(14)
(15)
(16)
8
9
10
EUT L […] af […], s. […].
EFT L 299 af 23.11.1996, s. 1. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 1882/2003 (EUT L 284 af
31.10.2003, s. 1).
EUT L 309 af 26.11.2003, s. 1.
DA
15
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0016.png
(17)
Aromaforstadier giver fødevarer duft og/eller smag ved kemiske reaktioner, der opstår
under fødevareforarbejdningen. Aromaforstadier, der er fremstillet af fødevarer,
behøver ikke at blive evalueret eller være omfattet af en godkendelsesprocedure med
henblik på anvendelse i og på fødevarer, medmindre der er tvivl med hensyn til deres
sikkerhed. Sikkerheden ved aromaforstadier, der er fremstillet af nonfoodmaterialer,
bør dog evalueres forud for godkendelsen.
Andre aromaer, der ikke er omfattet af definitionerne af ovennævnte aromaer, kan
anvendes i og på fødevarer, når de er blevet evalueret og godkendt.
Materiale af vegetabilsk, animalsk, mikrobiologisk eller mineralsk oprindelse, der ikke
er fødevarer, kan kun godkendes til fremstilling af aromaer, når dets sikkerhed er
blevet videnskabeligt evalueret. Det kan evt. være nødvendigt, at kun bestemte dele af
materialet tillades anvendt, eller at der fastsættes anvendelsesbetingelser.
En aroma eller et udgangsmateriale, der falder ind under Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 1829/2003 af 22. september 2003 om genetisk
modificerede fødevarer og foderstoffer
11
, bør først tillades i henhold til nævnte
forordning, inden det godkendes i henhold til nærværende forordning.
Aromastoffer eller aromapræparater bør kun mærkes som "naturlige", hvis de opfylder
visse kriterier, der sikrer, at forbrugerne ikke vildledes.
Særlige oplysningskrav bør sikre, at forbrugerne ikke vildledes med hensyn til det
udgangsmateriale, der er anvendt til fremstilling af naturlige aromaer. F.eks. skal
kilden til vanillin fremstillet af træ nævnes.
Forbrugerne bør informeres, hvis en given fødevares røgsmag skyldes tilsætning af
røgaromaer. I henhold til artikel 5 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv
2000/13/EF af 20. marts 2000 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes
lovgivning om mærkning af og præsentationsmåder for levnedsmidler samt om
reklame for sådanne levnedsmidler
12
bør varebetegnelsen ikke bringe forbrugeren i
tvivl om, hvorvidt varen er røget på traditionel vis med frisk røg eller behandlet med
røgaromaer. Der er behov for at tilpasse nævnte direktiv til de definitioner af aromaer,
røgaromaer og til udtrykket "naturlig" vedrørende beskrivelse af aromaer, der er
fastsat i denne forordning.
Oplysninger om forbruget og anvendelsen af aromastoffer er af afgørende betydning
for evalueringen af aromastoffers sikkerhed i forbindelse med menneskers sundhed.
De mængder af aromastoffer, der tilsættes til fødevarer, bør derfor regelmæssigt
kontrolleres.
De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af denne forordning bør vedtages i
overensstemmelse med Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse
af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges
Kommissionen
13
.
(18)
(19)
(20)
(21)
(22)
(23)
(24)
(25)
11
12
13
EUT L 268 af 18.10.2003, s. 1.
EFT L 109 af 6.5.2000, s. 29. Senest ændret ved direktiv 2003/89/EF (EUT L 308 af 25.11.2003, s. 15).
EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.
DA
16
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0017.png
(26)
(27)
Bilag II-V til denne forordning bør tilpasses den videnskabelige og tekniske udvikling.
For at udformningen og opdateringen af fællesskabsbestemmelserne om aromaer kan
foregå effektivt og på passende vis, er det nødvendigt at indsamle data, udveksle
oplysninger og koordinere arbejdet mellem medlemsstaterne. I det øjemed kan det
være nyttigt at iværksætte undersøgelser af specifikke emner med henblik på at lette
beslutningstagningsprocessen. Fællesskabet bør finansiere sådanne undersøgelser som
led i sin budgetprocedure. Finansieringen af sådanne foranstaltninger falder ind under
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 882/2004 af 29. april 2004 om
offentlig kontrol med henblik på verifikation af, at foderstof- og fødevarelovgivningen
samt dyresundheds- og dyrevelfærdsbestemmelserne overholdes
14
, og retsgrundlaget
for finansieringen af nævnte foranstaltninger vil således være forordning (EF)
nr. 882/2004.
Indtil fællesskabslisten er fastlagt, bør der fastsættes bestemmelser om evaluering og
godkendelse af aromastoffer, der ikke er omfattet af det evalueringsprogram, der er
foreskrevet i forordning (EF) nr. 2232/96. Der bør derfor fastsættes en
overgangsordning. Ifølge ordningen bør sådanne aromaer evalueres og godkendes
efter proceduren i forordning (EF) nr. [procedureforordningen]. De frister, autoriteten i
henhold til nævnte forordningen har til at afgive udtalelser, og Kommissionen har til at
forelægge et forslag til forordning om opdatering af fællesskabslisten for Den Stående
Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed, bør ikke finde anvendelse, fordi det
igangværende evalueringsprogram bør prioriteres højest.
Målet for den påtænkte foranstaltning, nemlig at fastsætte fællesskabsbestemmelser
om anvendelse af aromaer og visse fødevareingredienser med aromagivende
egenskaber i og på fødevarer, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af
medlemsstaterne og kan derfor af hensyn til markedets enhed og et højt
forbrugerbeskyttelsesniveau bedre gennemføres på fællesskabsplan; Fællesskabet kan
derfor træffe foranstaltninger i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, jf.
traktatens artikel 5. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte
artikel, går denne forordning ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.
Der er behov for at tilpasse Rådets forordning (EØF) nr. 1576/89 af 29. maj 1989 om
fastlæggelse af almindelige regler for definition, betegnelse og præsentation af
spiritus
15
og Rådets forordning (EØF) nr. 1601/91 af 10. juni 1991 om almindelige
regler for definition, betegnelse og præsentation af aromatiserede vine, aromatiserede
vinbaserede drikkevarer og aromatiserede cocktails af vinprodukter
16
til visse nye
definitioner i nærværende forordning.
Forordning (EØF) nr. 1576/89, (EØF) nr. 1601/91 og (EF) nr. 2232/96 samt direktiv
2000/13/EF bør ændres i overensstemmelse hermed -
(28)
(29)
(30)
(31)
UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:
14
15
16
EUT L 165 af 30.4.2004, s. 1. Berigtiget i EUT L 191 af 28.5.2004, s. 1.
EFT L 160 af 12.6.1989, s. 1. Senest ændret ved tiltrædelsesakten af 2003.
EFT L 149 af 14.6.1991, s. 1. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 1882/2003.
DA
17
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
KAPITEL I
FORMÅL, ANVENDELSESOMRÅDE OG DEFINITIONER
Artikel 1
Formål
Ved denne forordning fastsættes der bestemmelser om aromaer og fødevareingredienser med
aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer med henblik på at sikre, at det
indre marked fungerer effektivt, og samtidig sikre et højt beskyttelsesniveau for menneskers
sundhed og for forbrugerne.
I det øjemed indeholder denne forordning bestemmelser om:
a)
b)
c)
en fællesskabsliste over aromaer og udgangsmaterialer, der er godkendt til
anvendelse i og på fødevarer, jf. bilag I (i det følgende benævnt "fællesskabslisten")
betingelserne for anvendelse af aromaer og fødevareingredienser med aromagivende
egenskaber i og på fødevarer
bestemmelser om mærkning af aromaer.
Artikel 2
Anvendelsesområde
1.
Denne forordning finder anvendelse på:
a)
aromaer, som anvendes eller er bestemt til anvendelse i eller på fødevarer,
undtagen røgaromaer, der er omfattet af anvendelsesområdet for forordning
(EF) nr. 2065/2003
fødevareingredienser med aromagivende egenskaber
fødevarer, der indeholder aromaer og fødevareingredienser med aromagivende
egenskaber
udgangsmaterialer for aromaer og fødevareingredienser med aromagivende
egenskaber
b)
c)
d)
2.
Denne forordning finder ikke anvendelse på:
a)
b)
stoffer, som udelukkende har sød, sur eller salt smag
rå fødevarer eller ikke sammensatte fødevarer.
3.
Hvorvidt et givet stof eller en given blanding af stoffer, et givet materiale eller en
given fødevaretype er omfattet af anvendelsesområdet for denne forordning, kan om
nødvendigt afgøres efter proceduren i artikel 18, stk. 2.
DA
18
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Artikel 3
Definitioner
1.
2.
Ved anvendelsen af nærværende forordning finder definitionerne i forordning (EF)
nr. 178/2002 og (EF) nr. 1829/2003 tilsvarende anvendelse.
Endvidere forstås ved:
a)
"aromaer": produkter:
i)
ii)
som ikke er beregnet til at fortæres i uforarbejdet stand, og som tilsættes
til fødevarer for at give dem duft og/eller smag
som er lavet af eller består af følgende kategorier: aromastof,
aromapræparat, reaktionsaroma, røgaroma, aromaforstadie eller andre
aromaer eller blandinger af disse
b)
c)
"aromastof": et kemisk defineret stof med aromagivende egenskaber
"naturligt aromastof": et aromastof, der er fremstillet ved egnede fysiske,
enzymatiske eller mikrobiologiske processer af materiale af vegetabilsk,
animalsk eller mikrobiologisk oprindelse enten i dets oprindelige form eller
forarbejdet med henblik på konsum ved en eller flere af de almindeligt
anvendte tilberedningsprocesser for fødevarer, der er anført i bilag II
"aromapræparat": et produkt, der ikke er et aromastof, og som er fremstillet af:
i)
fødevarer ved egnede fysiske, enzymatiske eller mikrobiologiske
processer enten i deres oprindelige form eller forarbejdet med henblik på
konsum ved en eller flere af de almindeligt anvendte tilberednings-
processer for fødevarer, der er anført i bilag II, og eller egnede fysiske
processer
og/eller
ii)
materiale af vegetabilsk, animalsk eller mikrobiologisk oprindelse,
bortset fra fødevarer, ved en eller flere af de almindeligt anvendte
tilberedningsprocesser for fødevarer, der er anført i bilag II, og/eller
egnede fysiske, enzymatiske eller mikrobiologiske processer
d)
e)
"reaktionsaroma": et produkt fremstillet ved varmebehandling af en blanding af
ingredienser, som ikke nødvendigvis selv har aromagivende egenskaber, og
hvoraf mindst én indeholder nitrogen (aminogruppe) og en anden er en
reducerende sukkerart; de ingredienser, der anvendes til fremstilling af
reaktionsaromaer, kan være:
i)
fødevarer
og/eller
ii)
andet udgangsmateriale end fødevarer
DA
19
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
f)
"røgaroma": et produkt fremstillet ved fraktionering og rensning af kondenseret
røg, der giver primære røgkondensater, primære tjærefraktioner og/eller afledte
røgaromaer som defineret i artikel 3, nr. 1, 2 og 4, i forordning (EF)
nr. 2065/2003
"aromaforstadie": et produkt, der ikke nødvendigvis selv har aromagivende
egenskaber, og som med forsæt tilsættes til en fødevare udelukkende med det
formål at frembringe en aroma ved nedbrydning af eller reaktion med andre
bestanddele under fødevareforarbejdningen; det kan fremstilles af:
i)
fødevarer
og/eller
ii)
andet udgangsmateriale end fødevarer
g)
h)
"andre aromaer": aromaer, der tilsættes eller er bestemt til at blive tilsat til
fødevarer for at give dem duft og/eller smag, og som ikke er omfattet af
definitionerne i litra b)-g)
"fødevareingrediens med aromagivende egenskaber": en fødevareingrediens,
bortset fra aromaer, der kan tilsættes til en fødevare med det primære formål at
give den duft og/eller smag eller ændre dens duft og/eller smag
"udgangsmateriale": materiale af vegetabilsk, animalsk, mikrobiologisk eller
mineralsk oprindelse, som aromaer eller fødevareingredienser med
aromagivende egenskaber fremstilles af; det kan være:
i)
fødevarer
eller
ii)
andet udgangsmateriale end fødevarer
i)
j)
k)
"egnet fysisk proces": en fysisk proces, der ikke med forsæt ændrer
aromabestanddelenes kemiske karakter, og som ikke omfatter anvendelse af
singlet oxygen, ozon, uorganiske katalysatorer, metalliske katalysatorer,
metalorganiske reagenser og/eller UV-bestråling.
3.
I forbindelse med definitionerne i stk. 2, litra d), e), g) og j), betragtes
udgangsmaterialer, som der foreligger omfattende dokumentation for hidtil har været
anvendt til fremstilling af aromaer, som fødevarer.
Hvorvidt et givet stof henhører til en specifik kategori omhandlet i stk. 2, litra b)-j),
kan om nødvendigt afgøres efter proceduren i artikel 18, stk. 2.
4.
DA
20
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
KAPITEL II
ANVENDELSESBETINGELSER FOR AROMAER, FØDEVAREINGREDIENSER
MED AROMAGIVENDE EGENSKABER OG UDGANGSMATERIALER
Artikel 4
Generelle anvendelsesbetingelser for aromaer eller fødevareingredienser med aromagivende
egenskaber
Kun aromaer eller fødevareingredienser med aromagivende egenskaber, der opfylder følgende
betingelser, må anvendes i eller på fødevarer:
a)
b)
Så vidt det kan bedømmes på grundlag af foreliggende videnskabelige data, udgør de
ikke noget sikkerhedsproblem for forbrugerens sundhed.
De vildleder ikke forbrugeren.
Artikel 5
Forekomst af visse stoffer
1.
2.
Stoffer, der er opført i del A i bilag III, må ikke tilsættes som sådan til fødevarer.
Maksimalgrænseværdier for visse stoffer, der naturligt forekommer i aromaer og
fødevareingredienser med aromagivende egenskaber, i sammensatte fødevarer, jf.
del B i bilag III, må ikke overskrides som følge af anvendelsen af aromaer og
fødevareingredienser med aromagivende egenskaber i og på de pågældende
fødevarer.
Maksimalgrænseværdierne gælder for de sammensatte fødevarer, som de udbydes
klar til konsum, eller som de tilberedes efter producentens anvisninger.
3.
Der kan vedtages nærmere bestemmelser om gennemførelsen af stk. 2 efter
proceduren i artikel 18, stk. 2.
Artikel 6
Anvendelse af visse udgangsmaterialer
1.
2.
Udgangsmaterialer, der er opført i del A i bilag IV, må ikke anvendes til fremstilling
af aromaer og fødevareingredienser med aromagivende egenskaber.
Aromaer og fødevareingredienser med aromagivende egenskaber, der er fremstillet
af udgangsmaterialer opført i del B i bilag IV, må kun anvendes på de betingelser,
der er angivet i samme bilag.
DA
21
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Artikel 7
Aromaer, for hvilke der ikke kræves en evaluering og godkendelse
1.
Følgende aromaer kan anvendes i eller på fødevarer, uden at de er godkendt i
henhold til denne forordning, forudsat at de opfylder kravene i artikel 4:
a)
b)
aromapræparater, jf. artikel 3, stk. 2, litra d), nr. i)
reaktionsaromaer, jf. artikel 3, stk. 2, litra e), nr. i), som overholder de
betingelser for fremstilling af reaktionsaromaer og de maksimalgrænseværdier
for visse stoffer i reaktionsaromaer, der er fastsat i bilag V
aromaforstadier, jf. artikel 3, stk. 2, litra g), nr. i)
fødevareingredienser med aromagivende egenskaber.
c)
d)
2.
Uanset stk. 1 skal Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (i det følgende
benævnt "autoriteten") foretage en risikovurdering af den pågældende aroma eller
fødevareingrediens med aromagivende egenskaber, hvis Kommissionen, en
medlemsstat eller autoriteten giver udtryk for tvivl med hensyn til sikkerheden ved
en aroma eller en fødevareingrediens med aromagivende egenskaber, der er
omhandlet i stk. 1. Artikel 4, 5 og 6 i forordning (EF) nr. [procedureforordningen]
finder tilsvarende anvendelse.
Når autoriteten har afgivet udtalelse, vedtager Kommissionen om nødvendigt
foranstaltninger efter proceduren i artikel 18, stk. 2. Sådanne foranstaltninger
fastsættes i bilag III, IV og/eller V, alt efter hvad der er relevant.
KAPITEL III
FÆLLESSKABSLISTE OVER AROMAER OG UDGANGSMATERIALER, DER ER
GODKENDT TIL ANVENDELSE I ELLER PÅ FØDEVARER
Artikel 8
Aromaer og udgangsmaterialer, for hvilke der kræves en evaluering og godkendelse
Dette kapitel finder anvendelse på:
a)
b)
c)
aromastoffer
aromapræparater, jf. artikel 3, stk. 2, litra d), nr. ii)
reaktionsaromaer, der er fremstillet ved opvarmning af ingredienser helt eller delvis
omfattet af artikel 3, stk. 2, litra e), nr. ii), eller som ikke overholder de betingelser
for fremstilling af reaktionsaromaer og de maksimalgrænseværdier for visse
uønskede stoffer, der er fastsat i bilag V
DA
22
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
d)
e)
f)
aromaforstadier, jf. artikel 3, stk. 2, litra g), nr. ii)
andre aromaer, jf. artikel 3, stk. 2, litra h)
andre udgangsmaterialer end fødevarer, jf. artikel 3, stk. 2, litra j), nr. ii).
Artikel 9
Fællesskabsliste over aromaer og udgangsmaterialer
Blandt de aromaer og udgangsmaterialer, der er omhandlet i artikel 8, må kun de, der er
optaget på fællesskabslisten, markedsføres som sådanne og anvendes i eller på fødevarer.
Artikel 10
Optagelse af aromaer og udgangsmaterialer på fællesskabslisten
1.
Hvis betingelserne i artikel 4 er opfyldt, kan en aroma eller et udgangsmateriale
optages på fællesskabslisten efter proceduren i forordning (EF) nr. [fælles
procedure].
Oplysningerne om en aroma eller et udgangsmateriale i fællesskabslisten skal
omfatte følgende:
a)
b)
3.
identifikation af den aroma eller det udgangsmateriale, godkendelsen vedrører
om nødvendigt betingelserne for, at aromaen kan anvendes.
2.
Ændringer af fællesskabslisten foretages efter proceduren i forordning (EF) nr. […]
om en fælles godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevare-
enzymer og fødevarearomaer.
Artikel 11
Aromaer eller udgangsmaterialer, der er omfattet af forordning (EF) nr. 1829/2003
En aroma eller et udgangsmateriale, der er omfattet af forordning (EF) nr. 1829/2003, kan
først optages på fællesskabslisten, når den/det er blevet tilladt efter proceduren i artikel 7 i
forordning (EF) nr. 1829/2003.
DA
23
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
KAPITEL IV
MÆRKNING
AFDELING 1
MÆRKNING AF AROMAER, DER IKKE ER BESTEMT TIL SALG TIL DEN
ENDELIGE FORBRUGER
Artikel 12
Mærkning af aromaer, der ikke er bestemt til salg til den endelige forbruger
Aromaer, som ikke er bestemt til salg til den endelige forbruger, må kun markedsføres, hvis
emballage, beholdere eller ledsagedokumenter er forsynet med de i artikel 13 og 14
foreskrevne oplysninger, således at de er let synlige, let læselige og ikke kan slettes.
Artikel 13
Generelle krav til oplysning vedrørende mærkning af aromaer
1.
På emballage eller beholdere for aromaer, der ikke er bestemt til salg til den endelige
forbruger, anføres følgende oplysninger:
a)
b)
c)
varebetegnelse: enten ordet "aroma" eller en mere specifik betegnelse eller
beskrivelse af aromaen
navn eller firmanavn samt adresse på
emballeringsvirksomheden eller en forhandler
fremstillingsvirksomheden,
angivelsen "til brug i fødevarer" eller angivelsen "til fødevarer, begrænset
anvendelse" eller en mere specifik angivelse af den tilsigtede anvendelse i
fødevarer
en liste i faldende rækkefølge efter vægt over:
i)
ii)
tilstedeværende kategorier af aromaer
navnene på hvert af de andre stoffer eller materialer i produktet eller
deres E-nummer, hvor et sådant eksisterer
d)
e)
angivelse af den maksimale mængde af hver enkelt bestanddel eller gruppe af
bestanddele, der er omfattet af en kvantitativ begrænsning i en fødevare,
og/eller fyldestgørende, klare og letforståelige oplysninger, der sætter køber i
stand til at efterleve denne forordning eller andre relevante
fællesskabsbestemmelser
om nødvendigt særlige opbevarings- og/eller anvendelsesforskrifter
f)
DA
24
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
g)
h)
i)
2.
dato for mindste holdbarhed
en angivelse, der identificerer batchen eller partiet
nettomængden.
Uanset stk. 1 er det tilstrækkeligt, at de i stk. 1, litra c)-g), krævede oplysninger
anføres i de dokumenter vedrørende sendingen, der skal fremlægges sammen med
eller før leveringen, under forudsætning af at påtegnelsen "bestemt til fremstilling af
fødevarer, ikke til detailsalg" anføres på et umiddelbart synligt sted på den
pågældende vares emballage eller beholder.
Artikel 14
Særlige krav til aromaers varebetegnelse
1.
2.
Udtrykket "naturlig" må kun anvendes til at beskrive en aroma i varebetegnelsen, der
er omhandlet i artikel 13, stk. 1, litra a), som foreskrevet i stk. 2-6.
Udtrykket "naturlig" må kun anvendes til at beskrive en aroma, hvis den
aromagivende bestanddel udelukkende omfatter aromapræparater og/eller naturlige
aromastoffer.
Udtrykket "naturlige aromastoffer" må kun anvendes om aromaer, hvis den
aromagivende bestanddel udelukkende indeholder naturlige aromastoffer.
Udtrykket "naturlig" må kun anvendes kombineret med en henvisning til en
fødevare, en fødevarekategori eller en vegetabilsk eller animalsk aromakilde, hvis
mindst 90 vægtprocent af den aromagivende bestanddel er fremstillet fra det
udgangsmateriale, der henvises til.
Den aromagivende bestanddel kan indeholde aromapræparater og/eller naturlige
aromastoffer.
Varebetegnelsen skal indeholde følgende: "naturlig aroma fra <<fødevare(r) eller
fødevarekategori eller kilde(r)>>".
3.
4.
5.
Udtrykket "naturlig aroma fra <<fødevare(r) eller fødevarekategori eller kilde(r)>>
med andre naturlige aromaer" må kun anvendes, hvis den aromagivende bestanddel
delvis hidrører fra det udgangsmateriale, der henvises til, og/eller let kan genkendes.
Den aromagivende bestanddel kan indeholde aromapræparater og/eller naturlige
aromastoffer.
6.
Udtrykket "naturlig aroma" må kun anvendes, hvis den aromagivende bestanddel
hidrører fra forskellige udgangsmaterialer, og hvis udgangsmaterialernes duft eller
smag ikke ville fremgå af en henvisning til dem.
Den aromagivende bestanddel kan indeholde aromapræparater og/eller naturlige
aromastoffer.
DA
25
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
AFDELING 2
MÆRKNING AF AROMAER, DER ER BESTEMT TIL SALG TIL DEN ENDELIGE
FORBRUGER
Artikel 15
Mærkning af aromaer, der er bestemt til salg til den endelige forbruger
1.
Uden at direktiv 2000/13/EF derved tilsidesættes, må aromaer, der er bestemt til salg
til den endelige forbruger, kun markedsføres, hvis emballagen er forsynet med
angivelsen "til brug i fødevarer" eller angivelsen "til fødevarer, begrænset
anvendelse" eller en mere specifik angivelse af den tilsigtede anvendelse i fødevarer,
således at angivelsen er let synlig, let læselig og ikke kan slettes.
Udtrykket "naturlig" må kun anvendes til at beskrive en aroma i varebetegnelsen, der
er omhandlet i artikel 13, stk. 1, litra a), som foreskrevet i artikel 14.
2.
KAPITEL V
BESTEMMELSER OM PROCEDURER OG GENNEMFØRELSE
Artikel 16
Indberetning fra fødevarevirksomhedslederne
1.
Fødevarevirksomhedslederne eller deres repræsentanter underretter Kommissionen
om de mængder af aromastoffer, der årligt tilsættes til fødevarer i Fællesskabet, og
om anvendelsesniveauerne for de enkelte fødevarekategorier i Fællesskabet.
Der vedtages nærmere bestemmelser om gennemførelsen af stk. 1 efter proceduren i
artikel 18, stk. 2.
Artikel 17
Medlemsstaternes overvågning og indberetning
1.
Medlemsstaterne opretter systemer til overvågning af forbruget og anvendelsen af
aromaer, der er optaget på fællesskabslisten, og forbruget af de stoffer, der er opført i
bilag III, og de indberetter resultaterne årligt til Kommissionen og til autoriteten.
Efter at autoriteten er blevet hørt, kan der efter proceduren i artikel 18, stk. 2,
vedtages en fælles metodologi for medlemsstaternes indsamling af oplysninger om
forbruget og anvendelsen af aromaer, der er optaget på fællesskabslisten, og af de
stoffer, der er opført i bilag III.
2.
2.
DA
26
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Artikel 18
Komité
1.
2.
Kommissionen bistås af Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (i
det følgende benævnt "komitéen").
Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5 og 7 i afgørelse 1999/468/EF i
overensstemmelse med samme afgørelses artikel 8.
Det tidsrum, der nævnes i artikel 5, stk. 6, i afgørelse 1999/468/EF, fastsættes til tre
måneder.
3.
Komitéen vedtager selv sin forretningsorden.
Artikel 19
Ændringer af bilag II-V
Ændringer af bilag II-V, der foretages for at tage hensyn til den videnskabelige og tekniske
udvikling, vedtages efter proceduren i artikel 18, stk. 2.
Artikel 20
Fællesskabsfinansiering af en harmoniseret indsats
Retsgrundlaget for finansieringen af foranstaltninger på basis af nærværende forordning er
artikel 66, stk. 1, litra c), i forordning (EF) nr. 882/2004.
KAPITEL VI
OVERGANGSBESTEMMELSER OG AFSLUTTENDE BESTEMMELSER
Artikel 21
Ophævelse
1.
Direktiv 88/388/EØF, beslutning 88/389/EØF og direktiv 91/71/EØF ophæves.
Forordning (EF) nr. 2232/96 ophæves med virkning fra anvendelsesdatoen for den
liste, der er omhandlet i artikel 2, stk. 2, i nævnte forordning.
2.
Henvisninger til de ophævede retsakter gælder som henvisninger til nærværende
forordning.
DA
27
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Artikel 22
Fastlæggelse af fællesskabslisten over aromaer og udgangsmaterialer - overgangsordning
1.
Fællesskabslisten fastlægges, ved at listen over aromastoffer, der er omhandlet i
artikel 2, stk. 2, i forordning (EF) nr. 2232/96, når den vedtages, indsættes i bilag I til
nærværende forordning.
Indtil fællesskabslisten er fastlagt, finder forordning (EF) nr. […] [den fælles
procedure] anvendelse på evaluering og godkendelse af aromastoffer, der ikke er
omfattet af det evalueringsprogram, der er foreskrevet i artikel 4 i forordning (EF)
nr. 2232/96.
Uanset nævnte procedure gælder fristerne på seks og ni måneder i henholdsvis
artikel 5, stk. 1, og artikel 7 i forordning (EF) nr. […] [den fælles procedure] ikke for
sådanne evalueringer og godkendelser.
3.
Eventuelle overgangsforanstaltninger kan vedtages efter proceduren i artikel 18,
stk. 2.
Artikel 23
Ændring af forordning (EØF) nr. 1576/89
I forordning (EØF) nr. 1576/89 foretages følgende ændringer:
1.
I artikel 1, stk. 4, litra m), foretages følgende ændringer:
a)
Nr. 1, litra a), andet afsnit, affattes således:
"Andre aromastoffer som defineret i artikel 3, stk. 2, litra b), i forordning (EF)
nr. […] og/eller aromatiske planter eller plantedele kan tillige anvendes, men
enebærrets organoleptiske egenskaber skal være tydelige, selv om de
undertiden bliver noget svækket."
b)
Nr. 2, litra a), affattes således:
"Den pågældende spiritus kan betegnes som "gin", hvis den er fremstillet ved,
at organoleptisk egnet landbrugsethanol aromatiseres med aromastoffer som
defineret i artikel 3, stk. 2, litra b), i forordning (EF) nr. […] og/eller
aromapræparater som defineret i artikel 3, stk. 2, litra d), i samme forordning,
således at enebærsmagen er fremherskende."
2.
DA
28
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
c)
Nr. 2, litra b), første afsnit, affattes således:
"Den pågældende spiritus kan betegnes som "destilleret gin", hvis den
udelukkende er fremstillet ved gendestillation af organoleptisk egnet
landbrugsethanol af passende kvalitet med et oprindeligt alkoholindhold på
mindst 96 % vol. i traditionelle gin-klarepander, idet der tilsættes enebær og
andre naturlige planteprodukter, forudsat at enebærsmagen er den
fremherskende. Betegnelsen "destilleret gin" kan ligeledes anvendes på en
blanding af det produkt, der fremstilles ved ovennævnte destillation, og
landbrugsethanol med samme sammensætning, renhed og alkoholindhold. Til
aromatisering af destilleret gin kan tillige anvendes aromastoffer som defineret
i artikel 3, stk. 2, litra b), i forordning (EF) nr. […] og/eller aromapræparater
som præciseret i litra a). "London gin" er en type destilleret gin."
2.
Artikel 1, stk. 4, litra n), nr. 1, andet afsnit, affattes således:
"Andre aromastoffer som defineret i artikel 3, stk. 2, litra b), i forordning (EF) nr.
[…] og/eller aromapræparater som defineret i artikel 3, stk. 2, litra d), i samme
forordning kan tillige anvendes, men kommensmagen skal være fremherskende."
3.
Artikel 1, stk. 4, litra p), første afsnit, affattes således:
"Spiritus med en fremherskende bitter smag, der er fremstillet ved aromatisering af
landbrugsethanol med aromastoffer som defineret i artikel 3, stk. 2, litra b), i
forordning (EF) nr. […] og/eller aromapræparater som defineret i artikel 3, stk. 2,
litra d), i samme forordning."
4.
Artikel 1, stk. 4, litra u), første afsnit, affattes således:
"Spiritus, der er fremstillet ved aromatisering af landbrugsethanol med aromastoffer
af nelliker og/eller kanel ved hjælp af en af følgende processer: udblødning og/eller
destillation, gendestillation af alkoholen, som er tilsat dele af ovennævnte planter,
tilsætning af aromastoffer som defineret i artikel 3, stk. 2, litra b), i forordning (EF)
nr. […] af nelliker eller kanel eller en kombination af disse metoder."
5.
Uden at listerne i litra a) og b) ændres, affattes artikel 4, stk. 5, først og andet afsnit,
således:
"Ved fremstilling af spiritus defineret i artikel 1, stk. 4, med undtagelse af de i
artikel 1, stk. 4, litra m), n) og p), definerede former, må der kun anvendes naturlige
aromastoffer og aromapræparater som defineret i artikel 3, stk. 2, litra b) og d), i
forordning (EF) nr. […].
Aromastoffer som defineret i artikel 3, stk. 2, litra b), i forordning (EF) nr. […] og
aromapræparater som defineret i artikel 3, stk. 2, litra d), i samme forordning er dog
tilladt i likører, bortset fra følgende:".
DA
29
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Artikel 24
Ændring af forordning (EØF) nr. 1601/91
I artikel 2, stk. 1, i forordning (EØF) nr. 1601/91 foretages følgende ændringer:
1.
Litra a), tredje led, første underled, affattes således:
"−
2.
aromastoffer og/eller aromapræparater som defineret i artikel 3, stk. 2, litra b)
og d), i forordning (EF) nr. […] og/eller".
Litra b), andet led, første underled, affattes således:
"−
aromastoffer og/eller aromapræparater som defineret i artikel 3, stk. 2, litra b)
og d), i forordning (EF) nr. […] og/eller".
3.
Litra c), andet led, første underled, affattes således:
"−
aromastoffer og/eller aromapræparater som defineret i artikel 3, stk. 2, litra b)
og d), i forordning (EF) nr. […] og/eller".
Artikel 25
Ændring af forordning (EF) nr. 2232/96
Artikel 5, stk. 1, i forordning (EF) nr. 2232/96 affattes således:
"1.
Listen over aromastoffer omhandlet i artikel 2, stk. 2, vedtages efter proceduren i
artikel 7 senest den 31. december 2008."
Artikel 26
Ændring af direktiv 2000/13/EF
I direktiv 2000/13/EF affattes bilag III således:
"Bilag III
BETEGNELSE AF AROMAER I INGREDIENSLISTEN
1.
Aromaer betegnes ved følgende udtryk, jf. dog punkt 2:
"aroma" eller en mere specifik betegnelse eller beskrivelse af aromaen, hvis
den aromagivende bestanddel indeholder aromaer som defineret i artikel 3,
stk. 2, litra b), d), e), g) og h) i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. […] [forordning om aromaer]*
"røgaroma", hvis den aromagivende bestanddel indeholder aromaer som
defineret i artikel 3, stk. 2, litra f) i forordning (EF) nr. […] [forordning om
aromaer] og giver fødevaren en røget duft og/eller smag.
DA
30
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2.
*
Udtrykket "naturlig" anvendes til beskrivelse af aromaer som fastsat i artikel 14 i
forordning (EF) nr. […] [forordning om aromaer].
EUT L […] af […], s. […]."
Artikel 27
Ikrafttrædelse
Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i
Den Europæiske
Unions Tidende.
Den anvendes fra [indsæt dato] [24
måneder efter ikrafttrædelsen].
Artikel 9, 23 og 24
anvendes dog fra fællesskabslistens anvendelsesdato.
Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.
Udfærdiget i Bruxelles, den
På Europa-Parlamentets vegne
Formand
På Rådets vegne
Formand
DA
31
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0032.png
BILAG I
Fællesskabsliste over aromaer og udgangsmaterialer, der er godkendt til anvendelse i
eller på fødevarer
DA
32
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0033.png
BILAG II
Liste over almindeligt anvendte tilberedningsprocesser, der anvendes til fremstilling af
naturlige aromastoffer og naturlige aromapræparater
Hakning
Kogning, bagning, stegning (op til 240 °C)
Udskæring
Tørring
Fordampning
Fermentering
Formaling
Infusion
Mikrobiologiske processer
Skrælning
Sammenpresning
Ristning/grilning
Mæskning
Overtrækning
Afkøling
Destillation/rektifikation
Emulgering
Ekstraktion, herunder
opløsningsmiddel
Filtrering
Opvarmning
Udblødning
Blanding
Perkolation
Nedkøling/frysning
Udpresning
ekstraktion
med
DA
33
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0034.png
BILAG III
Forekomst af visse stoffer
Del A: Stoffer, der ikke som sådan må tilsættes til fødevarer
Agaricinsyre
Capsaicin
Hypericin
Beta-assaron
1-Allyl-4-methoxybenzen
Hydrogencyanid
Menthofuran
4-Allyl-1,2-dimethoxybenzen
Pulegon
Quassin
1-Allyl-3,4-methylendioxybenzen, safrol
Teucrin A
Thujon (alfa og beta).
Del B: Maksimalgrænseværdier for visse stoffer
- der naturligt forekommer i aromaer og
fødevareingredienser med aromagivende egenskaber -
i visse sammensatte fødevarer,
hvortil der er tilsat aromaer og/eller fødevareingredienser med aromagivende
egenskaber
Stof
Sammensatte fødevarer, for hvilke der
gælder en grænse for forekomsten af
stoffet
Alkoholholdige drikkevarer
Mejeriprodukter
Forarbejdede frugter, grøntsager (inkl.
svampe, rødder, knolde, bælgfrugter og
bælgplanter), nødder og frø
Fiskevarer
Ikke-alkoholholdige drikkevarer
Maksimal-
grænseværdi
[mg/kg]
1,0
50
50
Beta-assaron
1-Allyl-4-
methoxybenzen
50
10
DA
34
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0035.png
Hydrogencyanid
Nougat, marcipan og marcipanerstatning
eller lignende varer
Konserverede stenfrugter
Alkoholholdige drikkevarer
50
5
35
500
Menthofuran
Konfektureprodukter
med
mynte/pebermynte, undtagen mikropastiller
til at give frisk ånde
Mikropastiller til at give frisk ånde
17
Tyggegummi
Alkoholholdige
mynte/pebermynte
drikkevarer
med
3 000
1 000
200
20
15
10
60
20
1
250
4-Allyl-1,2-
dimethoxybenzen
Mejeriprodukter
Kød og kødprodukter, herunder fjerkræ og
vildt
Fisk og fiskevarer
Supper og saucer
Spiseklare snacks
Ikke-alkoholholdige drikkevarer
Pulegon
Konfektureprodukter
med
mynte/pebermynte, undtagen mikropastiller
til at give frisk ånde
Mikropastiller til at give frisk ånde
17
Tyggegummi
Ikke-alkoholholdige
mynte/pebermynte
Alkoholholdige
mynte/pebermynte
drikkevarer
drikkevarer
med
med
2 000
350
20
100
17
Slik med kraftig smag; vægt pr. stk. ikke over 1 g.
DA
35
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0036.png
Quassin
Ikke-alkoholholdige drikkevarer
Bagværk
Alkoholholdige drikkevarer
0,5
1
1,5
15
15
25
1
2
10
35
1-Allyl-3,4-
methylendioxyben
zen, safrol
Kød og kødprodukter, herunder fjerkræ og
vildt
Fisk og fiskevarer
Supper og saucer
Ikke-alkoholholdige drikkevarer
Teucrin A
Thujon
beta)
(alfa
Alkoholholdige drikkevarer
og Alkoholholdige drikkevarer, ikke fremstillet
af Artemisia-arter
Alkoholholdige drikkevarer, fremstillet af
Artemisia-arter
DA
36
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0037.png
BILAG IV
Liste over udgangsmaterialer, for hvilke der gælder restriktioner med hensyn til
anvendelse til fremstilling af aromaer og fødevareingredienser med aromagivende
egenskaber
Del A: Udgangsmeterialer, der ikke må anvendes til fremstilling af aromaer og
fødevareingredienser med aromagivende egenskaber
Udgangsmateriale
Latinsk navn
Tetraploid form af
Acorus calamus
Almindeligt anvendt navn
Tetraploid form af kalmus
Del B: Betingelser for anvendelse af aromaer og fødevareingredienser med
aromagivende egenskaber fremstillet af visse udgangsmaterialer
Udgangsmateriale
Latinsk navn
Quassia amara L.
og
Picrasma excelsa
(Sw)
Laricifomes
officinalis (Villars:
Fries) Kotlaba et
Pouzar
eller
Fomes officinalis
Hypericum
perforatum
Teucrium
chamaedrys
Almindeligt anvendt
navn
Quassia
Anvendelsesbetingelser
Aromaer og fødevareingredienser med
aromagivende egenskaber fremstillet af
udgangsmaterialet må kun anvendes til
fremstilling af drikkevarer og bagværk.
Aromaer og fødevareingredienser med
aromagivende egenskaber fremstillet af
udgangsmaterialet må kun anvendes til
fremstilling af alkoholholdige drikkevarer.
Hvid tøndersvamp
Prikbladet perikon
Ædel kortlæbe
DA
37
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0038.png
BILAG V
Betingelser for fremstilling af reaktionsaromaer og maksimalgrænseværdier for visse
stoffer i reaktionsaromaer
Del A: Betingelser for fremstilling:
a)
b)
Produkternes temperatur under forarbejdningen må ikke overstige 180 °C.
Varmeforarbejdningens varighed må ikke overstige 15 minutter ved 180 °C eller
tilsvarende længere tid ved lavere temperaturer, dvs. en fordobling af
opvarmningstiden pr. temperaturnedgang på 10 °C, dog højst en varighed på 12
timer.
pH-værdien under forarbejdningen bør ikke overstige 8,0.
c)
Del B: Maksimalgrænseværdier for visse stoffer
Stof
2-amino-3,4,8-trimethylimidazo[4,5-f]quinoxalin(4,8-DiMeIQx)
2-amino-1-methyl-6-phenylimidazol[4,5-b]pyridin (PhIP)
Maksimal-
grænseværdi
µg/kg
50
50
DA
38
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0039.png
FINANSIERINGSOVERSIGT TIL FORSLAGET
1.
FORSLAGETS BETEGNELSE
Udkast til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om aromaer og visse
fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer
og om ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 1576/89, Rådets forordning (EØF)
nr. 1601/91, forordning (EF) nr. 2232/96 og direktiv 2000/13/EF.
2.
ABM/ABB-RAMME
Politikområde(r): Sundhed og forbrugerbeskyttelse
Aktivitet(er): Fødevaresikkerhed, dyresundhed, dyrevelfærd og plantesundhed.
3.
BUDGETPOSTER
3.1. Budgetposternes nummer og tekst (aktionsposter og dermed forbundne
poster vedrørende teknisk og administrativ bistand (tidl. B..A-poster)):
17.01.04.05. Foder- og fødevaresikkerhed og tilknyttede aktiviteter — udgifter
til den administrative forvaltning
3.2. Foranstaltningens og de finansielle virkningers varighed:
Ikke tidsbegrænset.
3.3. Budgetoplysninger (indsæt
om nødvendigt flere rækker):
Bidrag fra
ansøgerlandene
NEJ
Udgifts-
område i de
finansielle
overslag
Nr. 1a
Budgetpost
Udgifternes art
Opdelte
18
Nye
EFTA-bidrag
17.01.04.05
Oblig./
NEJ
NEJ
For at udformningen og opdateringen af fællesskabsbestemmelserne om
aromaer kan foregå effektivt og på passende vis, kan det være nyttigt at
gennemføre undersøgelser med henblik på at indsamle data, udveksle
oplysninger og koordinere arbejdet mellem medlemsstaterne. Den slags
støtteudgifter, jf. punkt 4.1 og 8.1, falder ind under forordning (EF)
nr. 882/2004 om officiel foderstof- og fødevarekontrol inden for de beløb, der er
afsat til gennemførelse heraf i 2007-2013.
18
Opdelte bevillinger.
DA
39
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0040.png
4.
SAMMENFATNING AF RESSOURCERNE
4.1. Finansielle ressourcer
4.1.1. Sammenfatning af forpligtelsesbevillinger (FB) og betalingsbevillinger
(BB)
i mio. EUR (3 decimaler)
Udgiftstype
Punkt
År n
n+1
n+2
n+3
n+4
n+5
og ff.
I alt
Driftsudgifter
19
Forpligtelses-
bevillinger (FB)
Betalingsbevillinger
(BB)
8.1.
a
b
0,1
0,1
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,35
0,35
Administrative udgifter inden for referencebeløbet
20
Teknisk og
administrativ bistand
(IOB)
8.2.4.
c
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
SAMLET REFERENCEBELØB
Forpligtelses-
bevillinger
Betalingsbevillinger
a+c
b+c
0,1
0,1
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,35
0,35
Administrative udgifter, der ikke er medtaget i referencebeløbet
21
Personaleressourcer
og dermed
forbundne udgifter
(IOB)
Administrative
udgifter, undtagen
udgifter til
personaleressourcer
og dermed
forbundne udgifter,
ikke medtaget i
referencebeløbet
(IOB)
8.2.5.
d
8.2.6.
e
19
20
21
Udgifter, som ikke henhører under kapitel xx 01 i afsnit xx.
Udgifter inden for artikel xx 01 04 i afsnit xx.
Udgifter inden for kapitel xx 01, som ikke henhører under artikel xx 01 04 eller xx 01 05.
DA
40
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0041.png
Samlede anslåede finansielle omkostninger ved foranstaltningen
FB I ALT, inkl.
udgifter til
personale-
ressourcer
BB I ALT, inkl.
udgifter til
personale-
ressourcer
a+
c+
d+
e
b+
c+
d+
e
0,1
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,35
0,1
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,35
Samfinansiering
Hvis forslaget indebærer samfinansiering med medlemsstaterne eller med andre
organer (oplys hvilke), angives der et skøn i tabellen nedenfor over beløbet for denne
samfinansiering (der kan indsættes flere rækker, hvis der forventes samfinansiering
med flere organer):
i mio. EUR (3 decimaler)
Samfinansierende organ
……………………
FB
I
ALT,
samfinansiering
inkl.
f
a+c
+d+
e+f
År n
n+1
n+2
n+3
n+4
n+5
og ff.
I alt
4.1.2. Forenelighed med den finansielle programmering
x
Forslaget er foreneligt
programmering.
med
den
gældende
finansielle
Forslaget kræver omprogrammering af det relevante udgiftsområde
i de finansielle overslag.
Forslaget kan kræve anvendelse af bestemmelserne i den
interinstitutionelle aftale
22
(dvs. fleksibilitetsinstrumentet eller
revision af de finansielle overslag).
4.1.3. Finansielle virkninger på indtægtssiden
x
Forslaget har ingen indflydelse på indtægterne
Forslaget har finansielle virkninger - virkningerne for indtægterne
er som følger:
NB: Alle enkeltheder og bemærkninger vedrørende metoden for beregning af
virkningerne for indtægterne anføres i et særskilt bilag.
22
Se punkt 19 og 24 i den interinstitutionelle aftale.
DA
41
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0042.png
i mio. EUR (1 decimal)
Forud
for
foran-
stalt-
ningen
[år n-1]
Efter foranstaltningens iværksættelse
[År n]
[n+1]
[n+2]
[n+3]
[n+4]
[n+5]
23
Budgetpost
Indtægter
a) Indtægter i absolutte tal
b) Ændringer i indtægterne
(Angiv hver relevant indtægtsbudgetpost og indsæt flere rækker i tabellen, hvis der er
virkninger for flere budgetposter)
4.2. Personaleressourcer (fuldtidsækvivalenter) (herunder tjenestemænd,
midlertidigt ansatte og eksternt personale) – se nærmere under
punkt 8.2.1.
Årlige behov
Personaleressourcer i alt
År n
0,4
n+1
0,4
n+2
0,4
n+3
0,4
n+4
0,4
n+5 og
ff.
0,4
5.
SÆRLIGE FORHOLD OG MÅL
Baggrunden for forslaget er beskrevet i begrundelsen. I denne del af
finansieringsoversigten anføres følgende specifikke supplerende oplysninger:
5.1. Behov, der skal dækkes på kort eller lang sigt
For øjeblikket evalueres aromastoffer og stoffer, der er toksikologisk
betænkelige, af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). I ca. 2/3
af tilfældene siger EFSA, at der er behov for supplerende data om indtagelsen.
Disse data skal bruges i forbindelse med risikostyringsbeslutninger.
For at sikre, at de gennemførelsesbestemmelser, der skal træffes i henhold til
den foreslåede forordning, står i forhold til målsætningen, og for at nå målene i
forordning (EF) nr. 882/2004 om offentlig foderstof- og fødevarekontrol er der
derfor behov for følgende redskaber:
en passende database for indsamling og lagring af alle oplysninger om
fællesskabslovgivning om aromaer
iværksættelse af undersøgelser (f.eks. vedrørende sammensætningen og
indtagelsen af fødevarer), der er nødvendige for at udarbejde lovgivning
om fødevarearomaer
23
Indsæt flere kolonner, hvis foranstaltningen varer længere end 6 år.
DA
42
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
iværksættelse af undersøgelser, der er nødvendige for at harmonisere
procedurer, for kriterier vedrørende beslutningstagning og krav til data
med henblik på at lette arbejdsdeling mellem medlemsstaterne og udvikle
retningslinjer på området.
5.2. Merværdien af Fællesskabets engagement og forslagets sammenhæng med
andre finansielle instrumenter og eventuel synergi
De data og oplysninger, der indhentes, vil være en hjælp til at sikre den bedste
beskyttelse af forbrugernes sundhed, samtidig med at erhvervslivet kan
fortsætte med at udvikle og anvende aromaer. For øjeblikket foreligger der ikke
tilstrækkelige data til at træffe de bedste beslutninger, der beskytter
forbrugerne og samtidig ikke indebærer overregulering.
På det harmoniserede marked kan dette kun opnås via en samordnet
fremgangsmåde, hvor sammenlignelige oplysninger udveksles mellem
medlemsstaterne.
5.3. Forslagets mål, forventede resultater og øvrige indikatorer set i
forbindelse med ABM-rammen
Målsætning 1: Oprette og ajourføre en database og iværksætte undersøgelser i
den forbindelse i samarbejde med eksterne organisationer, der
skal udvælges efter relevante procedurer.
Målsætning 2: Sikre, at anvendelsen af aromaer og aromakilder ikke indebærer
uacceptable risici for forbrugerne og samtidig ikke lægger en
unødvendig byrde på erhvervslivet.
Målsætning 3: Træffe risikostyringsbeslutninger baseret på korrekte skøn over
indtagelsen via en centraliseret database med ajourførte
oplysninger om aromaers sammensætning og anvendelse.
5.4. Gennemførelsesmetode (vejledende)
X
Central forvaltning
x
Direkte af Kommissionen
DA
43
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Indirekte ved delegation til:
Forvaltningsorganer
Organer oprettet af Fællesskaberne, jf. artikel 185 i
finansforordningen
Nationale offentlige organer eller public service-organer
Fælles eller decentral forvaltning
med medlemsstaterne
med tredjelande
Fælles forvaltning med internationale organisationer (angiv nærmere)
Relevante bemærkninger:
6.
OVERVÅGNING OG EVALUERING
6.1. Overvågningssystem
Databasens indhold og konklusionerne vedrørende undersøgelsesresultaterne
kan overvåges med hensyn til, hvor egnede de er som grundlag for forslag til
gode gennemførelsesforanstaltninger. Den Stående Komité for Fødevarekæden
og Dyresundhed får en nøglefunktion.
6.2. Evaluering
6.2.1. Forudgående evaluering
Visse data findes allerede i FLAVIS-databasen, der anvendes i
forbindelse med det igangværende program for evaluering af
aromastoffer.
6.2.2. Forholdsregler efter en midtvejsevaluering eller efterfølgende evaluering
(konklusioner, der kan drages af lignende tidligere erfaringer)
Erfaringerne med FLAVIS-databasen vil blive brugt til at forbedre
udviklingen af et nyt system og indsamlingen af data.
6.2.3. Regler for fremtidige evalueringer og deres hyppighed
Løbende evaluering i forbindelse med behovet for at foreslå
gennemførelsesforanstaltninger.
7.
FORHOLDSREGLER MOD SVIG
DA
44
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0045.png
8.
RESSOURCER
8.1. Finansielle omkostninger i forbindelse med forslagets mål
Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (3 decimaler)
Beskrivelse af mål,
foranstaltninger og output
Type output
Gen.
snit. om-
kostn.
År n
Sam-
lede
om-
kost-
ninger
0,1
25
0,1
År n+1
Sam-
lede
om-
kost-
ninger
0,05
26
0,05
År n+2
Sam-
lede
om-
kost-
ninger
0,05
0,05
År n+3
Sam-
lede
om-
kost-
ninger
0,05
0,05
År n+4
Sam-
lede
om-
kost-
ninger
0,05
0,05
År n+5 og ff.
Sam-
lede
om-
kost-
ninger
0,05
0,05
I ALT
Sam-
lede
om-
kost-
ninger
0,35
0,35
Antal
output
Antal
output
Antal
output
Antal
output
Antal
output
Antal
output
Antal
output
OPERATIONELT
NR. 1
24
SAMLEDE
NINGER
MÅL
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
6
6
OMKOST-
24
25
26
Som beskrevet under punkt 5.3.
Oprettelse af databasen.
Ajourføring og vedligeholdelse af databasen og tilrettelæggelse af undersøgelser i den forbindelse.
DA
45
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0046.png
8.2. Administrative udgifter
8.2.1. Personaleressourcer – antal og type
Stillingstyper
Personale til forvaltning af foranstaltningen ved brug af eksisterende
og/eller yderligere ressourcer (antal
stillinger/fuldtidsækvivalenter)
År n
Tjeneste-
A*/AD
mænd eller
midlertidigt
B*,
ansatte
27
(17
C*/AST
01 01)
Personale
28
,
der
finansieres over art. XX
01 02
Andet personale
29
, der
finansieres over art. XX
01 04/05
I ALT
0,2
0,2
År n+1
0,2
0,2
År n+2
0,2
0,2
År n+3
0,2
0,2
År n+4
0,2
0,2
År n+5
0,2
0,2
0,4
0,4
0,4
0,4
0,4
0,4
8.2.2. Opgavebeskrivelse
Behandling af tekniske og økonomiske rapporter, forarbejde for
indgåelse af forpligtelser og anvisning af betalinger.
8.2.3. Kilde til personaleressourcer (vedtægtsomfattede)
(Hvis der er tale om mere end en kilde, angives antal stillinger fra hver
kilde)
X
Stillinger, der i øjeblikket er afsat til forvaltningen af programmet,
og som skal erstattes eller forlænges
Stillinger, der er forhåndsallokeret i forbindelse med APS/FBF-
proceduren for år n
Stillinger, hvorom der skal ansøges i forbindelse med den næste
APS/FBF-procedure
Stillinger, som skal omfordeles under anvendelse af eksisterende
ressourcer inden for den pågældende tjeneste (intern omfordeling)
Stillinger, der er nødvendige i år n, men ikke forudset i APS/FBF-
proceduren for det pågældende år
27
28
29
Udgifter, der IKKE er medtaget i referencebeløbet.
Udgifter, der IKKE er medtaget i referencebeløbet.
Udgifter, der er medtaget i referencebeløbet.
DA
46
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0047.png
8.2.4. Andre administrative udgifter, der er medtaget i referencebeløbet (
XX 01
04/05 – udgifter til administrativ forvaltning
)
i mio. EUR (3 decimaler)
Budgetpost
(nummer og betegnelse)
1.
Teknisk og
administrativ bistand
(herunder
personaleudgifter)
Forvaltningsorganer
30
Anden
teknisk
og
administrativ bistand
År n
År
n+1
År
n+2
År
n+3
År
n+4
År
n+5
og ff.
I ALT
intern
ekstern
Teknisk og administrativ bistand
i alt
8.2.5. Udgifter til personaleressourcer og dermed forbundne udgifter, der ikke
er medtaget i referencebeløbet
i mio. EUR (3 decimaler)
Arten af
personaleressourcer
Tjenestemænd og
midlertidigt ansatte (XX
01 01)
Personale finansieret
over artikel XX 01 02
(hjælpeansatte, nationale
eksperter, kontraktansatte
osv.)
(oplys budgetpost)
Samlede udgifter til
personaleressourcer og
dermed forbundne
udgifter (IKKE
medtaget i
referencebeløbet)
År n
År n+1
År n+2
År n+3
År n+4
År n+5
og ff.
Beregning –
tjenestemænd og midlertidigt ansatte
30
Der skal henvises til den specifikke finansieringsoversigt for det eller de pågældende
forvaltningsorganer.
DA
47
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1446582_0048.png
Der henvises om fornødent til punkt 8.2.1.
Beregning –
personale, der finansieres over art. XX 01 02
Der henvises om fornødent til punkt 8.2.1.
8.2.6. Andre administrative udgifter, der ikke er medtaget i
referencebeløbet
i mio. EUR (3 decimaler)
År n
XX 01 02 11 01 –
Tjenesterejser
XX 01 02 11 02 – Møder
og konferencer
XX 01 02 11 03 -
Udvalg
31
XX 01 02 11 04 –
Undersøgelser og høringer
XX 01 02 11 05 -
Informationssystemer
År
n+1
År
n+2
År
n+3
År
n+4
År n+5
og ff.
I ALT
2.
Andre
forvaltningsudgifter i
alt (XX 01 02 11)
Andre udgifter af
administrativ
karakter
(angiv hvilke,
herunder budgetpost)
3.
Administrative udgifter i alt,
undtagen udgifter til
personaleressourcer og dermed
forbundne udgifter (IKKE
medtaget i referencebeløbet)
Beregning –
Andre administrative udgifter, der ikke er medtaget i referencebeløbet
31
Oplys, hvilken type udvalg det drejer sig om, og hvilken gruppe det tilhører.
DA
48
DA