Udvalget for Videnskab og Teknologi

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 24 (L 111) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 5. februar 2007.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 


 

Spørgsmål nr. 24 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 5. februar 2007 til ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (L 111)

 

 

Spørgsmål 24

 

Når der i § 1, nr. 5 (affattelsen af § 3, stk. 6) stk. 6 står ”Universitetet kan i særlige tilfælde udbyde en uddannelse, hvor dele af uddannelsen ikke kan gennemføres i Danmark, men skal gennemføres ved et eller flere udenlandske universiteter efter aftale mellem de pågældende universiteter om gensidig udveksling jf. dog stk. 1”, hvad menes der så med ”i særlige tilfælde”?

 

Svar

 

En fællesuddannelse er en uddannelse, hvor udbuddet af uddannelsen foregår i Danmark, men hvor visse dele af uddannelsen kun kan gennemføres i udlandet. Hensigten med fællesuddannelser – som det eksempelvis kommer til udtryk i Erasmus Mundus uddannelserne – er, at de udvikles og udbydes i fællesskab af et dansk universitet og to eller flere udenlandske universiteter.

 

Godkendelsen af en fællesuddannelse forudsætter, at det internationale samarbejde bibringer en yderligere dimension, end hvis uddannelsen udbydes som en ren dansk uddannelse. Der vil således være væsentlig forskel mellem rene danske uddannelser og fællesuddannelser udbudt i Danmark.

 

Fællesuddannelser er et supplement til det danske uddannelsesudbud, og er på ingen måde tænkt som en erstatning for udbud i Danmark.

 

Hvis en fællesuddannelse ikke lever op til kravene, er der mulighed for at stoppe godkendelsen af uddannelsen efter § 10, stk. 3.