Dato:            9. maj 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-1660-60

Sagsbeh.:   MLK

Fil-navn:       svar spm 5 L113

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 5 (ad L 113), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 2. maj 2007

 

Spørgsmål 5:

"Ministeren bedes oplyse, hvilke andre EU- og EØS-lande, der tilbyder offentlig betalt insemination til kvinder, der ikke er gift eller lever i ægteskabslignende forhold med en mand."

 

Svar:

 

Jeg har ikke kendskab til en oversigt over EU og EØS-landenes regulering på dette område.

 

I Europarådsregi er der udarbejdet en oversigt på basis af en spørgeskemaundersøgelse fra sommeren 2005.

 

Spørgsmålet om fertilitetsbehandling af kvinder, der ikke er gift eller som lever i et ægteskabslignende forhold med en mand, er belyst i skemaet. Oplysningerne er imidlertid ikke præcise nok til, at det med sikkerhed fremgår, hvordan betalingsforholdene er i de enkelte lande. Hertil kommer forskelle i landenes sygesikringssystemer, der i et vist omfang medfører vanskeligheder ved en sammenligning. Det bemærkes, at ”behandling” også omfatter IVF-behandling.

 

Med disse begrænsninger kan følgende udledes af skemaoplysningerne:

 

I følgende lande er behandling med kunstig befrugtning lovgivningsmæssigt ikke begrænset til heteroseksuelle par: Estland, Finland, Grækenland, Holland, Letland, Luxembourg, Spanien, Storbritannien og Sverige.

 

I Finland og Holland kan der kun ydes refusion af omkostninger til fertilitetsbehandling, hvis der er tale om en sygdom. Enlige kvinder, hvor en medicinsk årsag til barnløshed ikke er konstateret, skal selv betale for fertilitetsbehandlingen.

 

Grækenland har oplyst, at der kun er offentlig finansiering af behandling med kunstig befrugtning til heteroseksuelle par.

 

 

I Sverige kan behandling med kunstig befrugtning – foruden til heteroseksuelle par - gives til kvinder, der lever i et registreret partnerskab med en anden kvinde. Disse par skal selv betale for behandlingen.

 

I Storbritannien synes der at være nogle begrænsninger for offentlig dækning af omkostninger ved fertilitetsbehandling, således at det kun er par, der får hel eller delvis gratis behandling.

 

Der findes ikke nærmere oplysninger om betalingsforholdene for behandling af enlige kvinder med kunstig befrugtning i Estland, Letland, Luxembourg og Spanien.

 

For fuldstændighedens skyld kan det oplyses, at følgende lande ikke tilbyder behandling med kunstig befrugtning til enlige kvinder: Cypern, Frankrig, Italien, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Tyskland, Østrig samt EØS-landene Norge og Island.

 

Bulgarien, Ungarn og Liechtenstein (EØS) har ikke svaret på spørgeskemaet, medens Belgien, Irland og Malta oplyser, at der ikke findes en egentlig lovgivning. Der findes ikke fyldestgørende oplysninger om praksis i de 3 sidstnævnte lande.