Dato:            3. marts 2007

Kontor:         Internationalt kt.

J.nr.:             2007-16200-67

Sagsbeh.:   IHO

Fil-navn:       L118 – svar SUU spm. 14

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 14 vedr. L 118 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 7. februar 2007

 

 

Spørgsmål 14:

"Hvilke af kræftpatienterne vil med lovforslaget ikke modtage nogen erstatning?"

 

Svar:

Jeg opfatter spørgsmålet således, at det vedrører kræftpatienter, som af bopælsamts­kommunen - nu bopælsregionen - er blevet henvist til Sundhedsstyrelsen med hen­blik på at styrelsen skal tilvejebringe behandlingstilbud her i landet eller i udlan­det, men hvor styrelsen ikke har fulgt reglerne i bekendtgørelse om behandling af pa­tienter med livstruende kræftsygdomme mv., således at de maksimale venteti­der ikke har kunnet overholdes.

 

Patientforsikringen har hertil oplyst, at patienterne ikke kan få erstatning efter patientforsikringsordningen, hvis der ikke er sket nogen skade ved den forsinkede behandling, herunder for­ringelse af overlevelsesprognosen, hvis behandlingen i Sundhedsstyrelsen på trods af forsinkelsen har levet op til bedste specialiststandard, eller hvis det har været umuligt for Sundhedsstyrelsen at finde sygehus i Dan­mark eller i udlandet, som kan overholde reglerne om maksimale ventetider.

 

Jeg henholder mig til Patientforsikringens oplysninger med den tilføjelse, at det for så vidt angår det af Patientforsikringen sidstnævnte tilfælde ydermere er forudsat, at Sundhedsstyrelsen ikke har informeret patienten om retten til selv at finde et behandlingstilbud og modtage støtte hertil, jf. bekendtgørelsen nr. 1749 af 21. december 2006 om behandling af patienter med livstruende kræftsygdomme m.v. §§ 12 og 15.