Dato:            3. marts 2007

Kontor:         Internationalt kt.

J.nr.:             2007-16200-67

Sagsbeh.:   IHO

Fil-navn:       L118 – svar SUU spm. 52

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 52 vedr. L 118 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 7. februar 2007

 

Spørgsmål 52:

”Vil ministeren oplyse i hvilket omfang berørte patienter eller pårørende kan få hjælp i Sundhedsstyrelsen og andre steder i form af rådgivning om fremgangsmåden ved anmeldelse af skaden?”

 

Svar:

Jeg har fra Patientforsikringen modtaget følgende udtalelse om spørgsmålet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Selve fremgangsmåden ved anmeldelse af en skade til Patientforsikringen er me­get enkel, idet patienten blot skal udfylde et anmeldelsesskema og indsende det til Patientforsikringen. Skemaet vil findes på sygehusene, og hos de privatprakti­se­rende sundhedspersoner, ligesom skemaet kan indhentes telefonisk i Patientfor­sik­ringen. Patienterne kan også søge informationer om Patientforsikringen på Pa­ti­entforsikringens hjemmeside, hvor de ligeledes kan indhente anmeldelsesske­maet.

 

For mange patienter er det vigtigt at kunne få rådgivning om, hvorvidt de har mulig­hed for at få erstatning, og her kan de søge rådgivning hos det behandlende personale på sygehusene eller i praksissektoren, og de kan få hjælp hos sygehuse­nes patientvejledere, som kan udfylde anmeldelsesskemaet sammen med dem.

 

Såfremt patienterne søger rådgivning i Sundhedsstyrelsen eller Patientklagenæv­net, vil de blive henvist til at søge hjælp i Patientforsikringen. Patientforsikringen ligger også inde med pjecer, som belyser erstatningsmulighederne.”

 

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at styrelsen giver skriftlig og mundtlig klagevejledning samt vejledning om anmeldelse af erstatningskrav til de patienter og pårørende, der henvender sig til styrelsen for at få rådgivning herom. Styrelsen har videre oplyst, at styrelsen efter Folketingets vedtagelse af L 118 særskilt skriftligt vil vejlede de berørte patienter og eventuelle efterladte til patienter om udvidelsen af patientforsikringsordningens dækningsområde.

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.