(Uddrag af Transport- og Energiministeriets mail af 9. februar 2007 til Lokalbanen A/S)

 

 

 

 

”Med henvisning til din telefoniske henvendelse af d. 8. februar 2007 på vegne af Lokalbanen, har ministeriet overvejet den af Lokalbanen rejste problemstilling vedrørende den praktiske del af lokomotivføreruddannelsen.

 

Ministeriet har forstået det således, at Lokalbanen - med henvisning til lovbemærkningerne i det af ministeriet fremsendte forslag til lov om ændring af lov om jernbane - finder, at det er problematisk, at 2. rate af kompensationsbeløbet i forbindelse med den praktiske del af lokomotivføreruddannelsen først udbetales, når den pågældende elev efter endt uddannelser har været ansat i virksomheden i 1 år.

 

Ministeriet har endvidere forstået, at problemet ikke er den tidsmæssige forskydning i sig selv, men mere det faktum, at virksomheden kan risikerer, at eleven (der på det tidspunkt er færdiguddannet) opsiger sin stilling inden for det første år, hvorefter virksomheden så fortaber retten til at få udbetalt 2. rate af kompensationen.

 

Ministeriet er enig i, at en sådan situation ville være uheldig for jernbanevirksomhederne, og dermed også for ordningen i sin helhed. Hensigten bag forudsætningen om at 2. rate først skal udbetales efter 1 års ansættelse, er, at jernbanevirksomhederne kun uddanner det antal, som de har behov for - og altså ikke "for en sikkerheds skyld" lader uddanne for mange - nu hvor der gives kompensation.

 

Ministeriet skal hermed tilkendegive, at der - under forudsætning af lovforslaget vedtagelse - vil blive taget højde for den af Lokalbanen rejste problemstilling i forbindelse med den nærmere udmøntning af bemyndigelsesbestemmelsen, således at det i den enkelte situation vil blive vurderet, om fraflytningen fra virksomheden har baggrund i forhold, som virksomheden ikke er skyld i.”