Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 13) Forslag til Lov om ændring af lov om støtte til folkeoplysende voksenundervisning, frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde og daghøjskoler samt om Folkeuniversitetet (folkeoplysningsloven) (Fleksible tilrettelæggelsesformer) har

Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 24. september 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 1:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 24. september 2006 fra Kulturelle Samråd i Danmark, jf. L 13 – bilag 2.”

 

Svar:

Kulturelle Samråd gør opmærksom på, at det kunstbaserede område ikke har været repræsenteret i den arbejdsgruppe, hvis anbefalinger har dannet udgangspunkt for lovforslaget.

 

Som det fremgår af lovforslagets almindelige bemærkninger, stillede Oplysningsforbundenes Fællesråd forslag om, hvordan folkeoplysningsloven kunne gøres mere fleksibel. Forslaget var efter min opfattelse ikke tilstrækkeligt gennemarbejdet og udgjorde et for spinkelt grundlag for et eventuelt lovgivningsarbejde. For at få forslaget uddybet og præciseret fandt jeg det derfor nødvendigt at nedsætte en lille arbejdsgruppe med repræsentanter for forslagsstillerne og Dansk Folkeoplysnings Samråd samt Kommunernes Landsforening som repræsentant for de kommunale tilskudsydere.

 

Jeg har med tilfredshed noteret mig, at Kulturelle Samråd i Danmark i sit høringssvar af 19. september 2006 udtrykker tilfredshed med lovforslaget.

 

Kulturelle Samråd i Danmark ønsker, at der i højere grad tages hensyn til det kunstbaserede område med særlige regler i folkeoplysningsloven om f.eks. kor, orkestre, musicalensembler m.fl.

 

Sigtet med folkeoplysningsloven er at udstikke de overordnede rammer for den frie folkeoplysende virksomhed for områdets mangeartede initiativtagere. Folkeoplysningsloven er således en lov for mange forskellige brugere og initiativtagere, der skal tilgodese så mange som muligt, herunder også de kunstbaserede aktiviteter.

 

Jeg gør opmærksom på, at såvel almindelige aftenskoler som lokale kor, orkestre m.fl., der får kommunale tilskud til folkeoplysende voksenundervisning, kan beslutte at anvende tilskudsmidler til fleksible tilrettelæggelsesformer, hvis de opfylder formålet og øvrige betingelser herfor.

 

Hvis Samrådet har oplevet problemer, vil jeg opfordre til, at man drøfter dem med de lokale folkeoplysningsudvalg.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder