Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I forbindelse med behandlingen af (L 13) Forslag til Lov om ændring af lov om støtte til folkeoplysende voksenundervisning, frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde og daghøjskoler samt om Folkeuniversitetet (folkeoplysningsloven) (Fleksible tilrettelæggelsesformer) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 10. november 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

 

Spørgsmål 5:

”Hvornår er kriterierne for, hvilke fag der kan udbydes i aftenskoleregi, sidst nøje blevet revideret?”

 

 

Svar:

Ved lovrevisionen i 2000 blev undervisningsministerens bemyndigelse til at afgrænse emner og aktiviteter fastholdt, men som det bl.a. fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, var det ikke tanken at udnytte bemyndigelsen til at fastsætte en egentlig negativliste som tidligere. Vanskelighederne ved at fastsætte en negativliste på dette lovområde er bl.a. at sikre, at listen bliver så udtømmende og afklarende som muligt for at undgå fortolkningstvivl. Lovens formålsbestemmelser og krav om foreningsdannelse giver initiativtagerne, foreningerne, kommunalbestyrelsen og folkeoplysningsudvalget et arbejdsredskab, der tilsigter at skabe en afgrænsning af de tilskudsberettigende folkeoplysende aktiviteter, som forventes at kunne administreres uden en centralt fastsat negativliste.

 

I overensstemmelse bemærkningerne er det i folkeoplysningsbekendtgørelsens § 3 bl.a. fastsat, at foreningen inden for folkeoplysningslovens §§ 1 og 7 træffer beslutning om valg af emner, og at der ikke ydes tilskud til undervisning m.v., hvis formålet er agitation, behandling, underholdning, forkyndelse eller udbredelse af overtro. Der kan ikke ydes tilskud til undervisning i spil, idræt og sports- og konkurrencepræget virksomhed, hverken i teori eller praksis. Kommunalbestyrelsen kan efter høring af folkeoplysningsudvalget fravige de nævnte begrænsninger.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder