Miljøministeriets udtalelse til betænkning

over

L 148

Forslag til lov om ændring af lov om planlægning

(Revision af detailhandelsbestemmelserne)

 

 

 

·        Planlægning for hovedstaden

 

Når Miljøministeriet skal udarbejde et landsplandirektiv for detailhandelen i hovedstadsområdet, vil det ske i tæt samarbejde og dialog med de berørte kommuner.

 

Der vil blive tilrettelagt en proces svarende til processen i forbindelse med udarbejdelse af landsplandirektiv for hovedstadsområdets planlægning - Fingerplan 2007- med en høring og drøftelse forud for udarbejdelse af et udkast til landsplandirektiv, som skal udsendes i offentlig høring.

 

Ifølge den foreløbige tidsplan vil kommunerne i hovedstadsområdet i maj/juni, når loven er vedtaget og rammerne dermed er kendt, blive inviteret til en indledende dialog på teknisk plan. Dialogen vil tage udgangspunkt i en drøftelse af, hvordan de generelle regler, herunder de muligheder der gives til byer over henholdsvis 20.000 og 40.000 indbyggere, kan omsættes til de sammenhængende byområder i hovedstadsområdet. I drøftelserne vil tillige indgå overvejelser om, hvor der kan gives mulighed for udvalgsvarebutikker over 2.000 m2.

 

På baggrund af de indledende drøftelser vil Miljøministeriet udarbejde et forslag til landsplandirektiv, som udsendes i offentlig høring - formentlig i september - med henblik på endelig vedtagelse inden årsskiftet om muligt. I forbindelse med den offentlige høring vil der afhængig af drøftelserne i den indledende dialog blive arrangeret møder med kommunerne med henblik på en drøftelse forud for ministerens vedtagelse af et landsplandirektiv for detailhandlen i hovedstadsområdet.

 

Efter den gældende lov skal ministeren fastsætte regler om beliggenheden af de centrale byområder i hovedstadsområdet i et landsplandirektiv. Det fremgår af loven, at ministeren forud for dette skal indkalde ideer, forslag m.v. med henblik på planlægningsarbejdet. Der er således også i dag forudsat to trin i dialogen med kommunerne.