Miljøministerens ændringsforslag til

L 148

Forslag til lov om ændring af lov om planlægning

(Revision af detailhandelsbestemmelserne)

 

 

 

Af miljøministeren, tiltrådt af ……()

 

Til § 1

 

1) I det under nr. 2 foreslåede kapitel 2 d affattes § 5 n, stk. 2, således:

”Stk. 2. I butikker, der forhandler tømmer og byggematerialer, jf. stk. 1, nr. 3, kan der etableres et særligt afsnit med varer, der ikke er særlig pladskrævende, men som anvendes i forbindelse med tømmer- og byggematerialer”.

 

[Ændret definition af begrebet ”byggemarked”]

 

2) I det under nr. 2 foreslåede kapitel 2 d ændres i § 5 q, stk. 5, ”et byggemarked omfattet af” til: ”det særlige afsnit med varer, der ikke er særlig pladskrævende, men som anvendes i forbindelse med tømmer- og byggematerialer, jf.”  

 

[Konsekvensrettelse som følge af nr. 1]

 

 

Bemærkninger

 

Til nr. 1

 

Lovforslaget åbner i § 5 n, stk. 2, mulighed for at etablere et byggemarked på op til 2.000 m2 i tilknytning til en butik, der sælger tømmer og byggematerialer. For at gøre bestemmelsens indhold klarere foreslås begrebet ”byggemarked” med dette ændringsforslag ændret til ” et særligt afsnit med varer, der ikke er særlig pladskrævende, men som anvendes i forbindelse med tømmer- og byggematerialer”. Herved defineres den særlige mulighed for at forhandle ikke særlig pladskrævende varer i forbindelse med særlig pladskrævendes varer ved mere præcist at angive, hvilken anvendelse disse ikke særlig pladskrævende varer skal have.

 

På grund af den nære sammenhæng mellem de særlig pladskrævende tømmer- og byggematerialer og de varetyper, der ikke er særlig pladskrævende, men som anvendes i forbindelse med tømmer- og byggematerialer, vil det hverken ud fra en trafikal eller en bymiljømæssig synsvinkel være hensigtsmæssigt at kræve, at disse varer alene kan forhandles fra butikker i bymidten eller de øvrige områder udlagt til butiksformål.

 

Som tømmer og byggematerialer omfattet af bestemmelsen om særlig pladskrævende varegrupper kan fx nævnes træ-, sten-, beton-, glas- og gipsmaterialer, træbeskyttelse, søm, skruer, VVS-produkter som fx rør, fittings, radiatorer, vandvarmere, produkter til bad- og toilet samt værktøj som fx bore- skrue- og slibemaskiner, tænger og skruetrækkere.

 

Produkter som fx tovværk, elartikler, postkasser, brændeovne, tyverialarmer, paraboler o. lign. skal derimod placeres i det særlige afsnit med varer, der ikke er særlig pladskrævende, men som anvendes i forbindelse med tømmer- og byggematerialer.

 

 

Til nr. 2

 

Ændringsforslaget er en konsekvens af ændringen jf. nr. 1. Der er alene tale om at begrebet ”byggemarked” erstattes af begrebet ”et særligt afsnit med varer, der ikke er særlig pladskrævende, men som anvendes i forbindelse med tømmer- og byggematerialer”. Butiksstørrelsen på 2.000 m2 opretholdes.