Fredericiagade 32

DK-6000 Kolding

Tel +45 7550 8383

Fax +45 7550 0363

e-mail [email protected]

www.trekantomraadet.dk

 
Folketinget

Miljø- og Planlægningsudvalget

Christiansborg

1240 København K

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trekantområdet, den 23. marts 2007

 

Foretræde for Miljø- og Planlægningsudvalget den 28. marts 2007 vedrørende  L 148 ”Forslag til lov om ændring af lov om planlægning (Revision af detailhandelsbestemmelserne)”

 

Trekantområdet har med interesse fulgt Folketingets hidtidige behandling af forslaget til revision af detailhandelsbestemmelserne (L 148). Imidlertid kan vi konstatere, at ministerens forslag indeholder en meget uheldig og uhensigtsmæssig forskelsbehandling mellem Trekantområdet og landets øvrige store byer med hensyn til muligheden for placering og udvikling af moderne butikskoncepter. Trekantområdet Danmark ønsker på foretrædet for Miljø- og Planlægningsudvalget den 28. marts 2007 at redegøre for de uheldige og uhensigtsmæssige konsekvenser af visse af bestemmelserne i det fremlagte lovforslag.

 

Den hidtidige planlægning i Danmark har bygget på forudsætning om, at landets 7 større byområder, herunder Trakantområdet, hver især indeholder en række byfunktioner, der gør, at de kan betjene og understøtte den omkringliggende landsdel. Forudsætningen er bl.a. udtrykt gennem gennem Miljøministeriets udpegning i 2000 af 7 landsdelcentre, herunder Trekantområdet.  Dermed har planlægningen også forudsat en generel ligestilling af de 7 byområder, med hensyn til planlægning for forskellige byfunktioner.

 

Trekantområdet har gennem den sidste halve snes år årbejdet med planlægning og udvikling af et moderne by-netværk, der tilsammen udgør en moderne grøn storby. Trekantområdet udgør i dag et moderne by-netværk med knap 350.000 indbyggere.  Dette arbejde er  foregået i samarbejde med Miljøministeriet og tilskyndet herfra. Miljøministeriet har fremhævet den gældende hovedstruktur som et eksempel på moderne byplanlægning. Trekantområdet er i disse måneder i gang med at lægge sidste hånd på den fælles planstrategi, der skal lede videre til 2. generation af den fælles hovedstruktur for de 6 kommuners kommuneplaner.

 

Detailhandel – og ikke mindst tilstedeværelse af et rigt butiksliv indeholdende nye moderne butikskoncepter – er en meget vigtig forudsætning af at kunne betjene en landsdel. Derfor er det meget uheldigt, at det fremsatte forslag til revision af detailhandelsbestemmelser indeholder en klar forskelsbehandling af Trekantområdet og landets øvrige store byer.

 

En række af de nye butikskocepter vil det være klart uhensigtsmæssigt eller urealistisk at placere i bymidter. Butikskoncepter, der naturligt betjener og henvender sig til et kundegrundlag spredt over en  landsdel, eller butikskoncepter der henvender sig til kunder der selv transporterer store genstande hjem, kan ikke realistisk betjenes med kollektiv trafik, og det vil være miljømæssigt uhensigtsmæssigt at presse et stort antal biler og trailere ind i de historiske bymidter. Det vil ikke mindst være gældende i bymidter i Trekantområdet, der kun svært kan kan udvides på grund af snævre historiske og geografiske rammer.

 

Disse forhold tager forslaget til revision af detailhandelsbestemmelserne også højde for, men desværre kun for de 5 byer (København, Århus, Odense Aalborg og Esbjerg), og ikke Trekantområdet der i funktion og befolkningsunderlag svarer til de 5 øvrige store byer.

 

En sådan forskelsbehandling, som der lægges op til i lovforslaget, er ikke acceptabel set fra Trekantområdet, og kan ikke set på landsplan være ønskelig. Hvis Trekantområdet fortsat skal kunne udvikle sig på lige fod med landets øvrige store byer, og på lige fod betjene de omkringliggende landsdele, skal Trekantområdet ligestilles med  hensyn til mulighed for placering af et antal udvalgsvare butikker, uden størrelsesbegrænsning, i aflastningsområder udenfor bymidterne.

 

I relation til lovforslaget bestemmelser om bystørrelser er det vigtigt at se Trekantområdet som et byområde, uanset det består af 6 kommuner. Det betyder, at ligesom Hovedstadsområdet der også består af mange kommuner, så skal det ikke være den enkelt bydel/kommune størrelse, men den samlede størrelse af byområdet, der har betydning.

 

Trekantområdet ser frem til at kunne fremlægge vores synspunkter på foretrædet for udvalget den 28. marts 2007

 

 

Venlig hilsen

 

 

Uffe Steiner Jensen

Formand for Trekantområdet Danmark