J.nr. SNS-101-00622

 

 

  

Den 11/4 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 19 ad L 148 Forslag til lov om ændring af lov om planloven (Revision af detailhandelsbestemmelserne), stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål nr. 19

Vil det ikke være rimeligt, såfremt der ønskes en regulering af etablering af store udvalgsvarebutikker, da at tage udgangspunkt i de store byers handelsoplande frem for i bystørrelserne?

 

Svar

En bys handelsopland er ikke en entydig størrelse. Oplandet varierer for forskellige butikstyper. Således er oplandene for dagligvarer typisk mindre end for udvalgsvarer, og hvis der differentieres mellem forskellige typer af udvalgsvarer, fx beklædning og elektronik, vil oplandene være forskellige.

 

Udgangspunktet for afgrænsningen af byer, hvor der kan etableres store udvalgsvarebutikker over 2.000 m2, har været et ønske om en entydig afgrænsning og hensynet til at bevare butiksudbudet i de mindre byer i oplandet. Der er derfor valgt en bystørrelse, som i sig selv udgør et tilstrækkeligt stort opland til en stor udvalgsvarebutik, det vil sige byer med mere end 40.000 indbyggere. Bystørrelserne opgøres af Danmarks Statistik.