J.nr. SNS-101-00622

 

 

  

Den 11. april 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 30 ad L 148 Forslag til lov om ændring af lov om planloven (Revision af detailhandelsbestemmelserne), stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål nr. 30

I lovforslaget er det kommunerne, der skal administrere og sikre, at reglerne overholdes, herunder at der anvendes det korrekte antal m2 til henholdsvis byggemarked og tømmer og/eller byggematerialer. Såfremt kontrolarbejdet reelt skal udføres, kræver det, er der foretages konkrete skøn om en given vare hører hjemme under byggemarkedsvaregrupper eller varegrupper for tømmer/byggematerialer. Har ministeren overvejet, hvilke administrative byrder, dette arbejde vil medføre for kommunerne?

 

Svar

Kommunernes kontrol med, at bestemmelsen overholdes, sker først og fremmest i forbindelse med en ansøgning om tilladelse til opførelse/ombygning af butiksbyggeri.

 

I forbindelse med byggeansøgningen angiver ansøger, hvor stort et areal der skal anvendes til tømmer-byggematerialer, og hvor stort et areal der skal anvendes til ikke særlig pladskrævende varegrupper, herunder lager m.v. til brug herfor. Butikken skal til enhver tid kunne dokumentere over for tilsynsmyndigheden, at den ansøgte fordeling opretholdes. Byggetilladelse kan kun meddeles i det omfang, det ansøgte er i overensstemmelse med loven, og hvis byggemuligheden på grunden i øvrigt giver mulighed herfor.

 

Den efterfølgende kontrol med overholdelse af bestemmelsen vil ske i forbindelse med, at kommunen bliver opmærksom på, at de fysiske forhold i butikken ikke er i overensstemmelse med den byggetilladelse, der er meddelt. Kommunen er efter planlovens § 51 forpligtet til påse overholdelse af planloven og de regler, der er fastsat med hjemmel i loven, herunder bestemmelser i en lokalplan. Desuden er kommunen forpligtiget til at foranledige ulovlige forhold lovliggjort. Der er med lovforslaget ikke forudsat en yderligere tilsynsforpligtigelse for kommunerne, og forslaget vurderes derfor ikke at have økonomiske konsekvenser for kommunerne.