0

 

 

J.nr. SNS-101-00622

 

 

  

Den

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 32 ad L 148 Forslag til lov om ændring af lov om planloven (Revision af detailhandelsbestemmelserne), stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål nr. 32

Ifølge lovforslaget tilhører varegrupperne værktøj og maling/træbeskyttelse byggemarkedsdelen. Varegruppen VVS-produkter som f.eks. kloak- og vandrør tilhører ligeledes byggemarkedsdelen. Dette findes ulogisk, idet de nævnte varegrupper i anvendelsen ligger tæt op af de øvrige varegrupper, som tilhører henholdsvis tømmer og byggematerialer. Vil ministeren på den baggrund overveje at overflytte de nævnte varegrupper til kategorien tømmerhandel og byggematerialer?

 

Svar

Begrundelsen for, at der i en butik, der sælger tømmer og byggematerialer kan etableres et særligt afsnit på op til 2.000 m2 med varer, der ikke er særlig pladskrævende, men som anvendes i forbindelse med tømmer- og byggematerialer (jf. svaret på spørgsmål 24), er, at der er en så nær sammenhæng mellem varerne, at det ikke vil være hensigtsmæssigt ud fra hverken en trafikal, eller en bymiljømæssig synsvinkel at kræve, at disse varer alene kan forhandles fra butikker i bymidten eller de øvrige områder udlagt til butiksformål.

 

De særlig pladskrævende varer, tømmer- og byggematerialer, er varer, der i sig selv er store eller som forudsætter et stort udstillingsareal. Som sådanne produkter kan nævnes træ-, sten-, beton-, glas- og gipsmaterialer, søm og skruer til brug for byggearbejder. Søm og skruer er ikke i sig selv særlig pladskrævende, men udgør en nødvendig forudsætning for, at byggematerialerne kan benyttes efter deres formål, og er omfattet ud fra disse hensyn.

 

I bemærkningerne til lovforslaget er fx værktøj, VVS-produkter, havemøbler og produkter til belysning omfattet af de produkter, der ikke er særlig pladskrævende.

 

Da både værktøj, træbeskyttelse og VVS-produkter imidlertid også er nødvendige forudsætninger for, at de produkter, der sælges fra de særlig pladskrævende butikker, kan benyttes efter deres formål, vil det være hensigtsmæssigt, at lade disse kategorier omfatte af begrebet ”tømmer og byggematerialer”, og dermed indgå i kategorien ”særlig pladskrævende”. Jeg vil præcisere denne ændring af forståelsen af varegrupperne i bemærkningerne til det ændringsforslag, der omtales i svaret på spørgsmål 24.