J.nr. SNS-101-00622

 

 

  

Den 10. maj 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 38 ad L 148 Forslag til lov om ændring af lov om planloven (Revision af detailhandelsbestemmelserne), stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål nr. 38

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. april 2007 fra Slagelse Erhvervsråd, jf. L 148 - bilag 14.

 

Svar

Slagelse Erhvervsråd anfører, at der i byer under 40.000 indbyggere sker en begrænsning i de enkelte byers mulighed for at etablere butikker på over 5.000 m2. Ifølge lovforslaget har alle byer uanset størrelse mulighed for at planlægge for butikker, der alene forhandler særlig pladskrævende varegrupper, på mere end 2.000 m2. Herudover giver lovforslaget mulighed for at der i byer over 40.000 indbyggere kan planlægges for op til 3 nye udvalgsvarebutikker over 2.000 m2.

 

Udgangspunktet for afgrænsningen af byer, hvor der kan etableres store udvalgsvarebutikker over 2.000 m2, har været et ønske om og hensynet til at bevare butiksudbudet i de mindre byer i oplandet.

 

Der er derfor valgt en bystørrelse, som i sig selv udgør et tilstrækkeligt stort opland til en stor udvalgsvarebutik. Det er vurderingen, at store butikker i de største byer som udgangspunkt vil have lokal betydning, idet de først og fremmest vil kunne påvirke handlen i andre butikker i byen og den nære omegn. Hvis store butikker derimod placeres i mindre byer, vil de i højere grad skulle hente deres kunder uden for selve byen, og konsekvenserne for byerne i oplandet vil derfor være større.