J.nr. SNS-101-00622

 

 

  

Den 10. maj 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 39 ad L 148 Forslag til lov om ændring af lov om planloven (Revision af detailhandelsbestemmelserne), stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål nr. 39

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. april 2007 fra Tæppeland-Jensen Tæpper A/S, jf. L 148 - bilag 15.

 

Svar

Det er korrekt, som Tæppeland anfører, at lovforslaget ikke alene vil omfatte Tæppeland, men hele branchen. Dette gælder uanset, hvilket koncept tæppeforhandleren har valgt for sin butik.

 

I forhold til den gældende lov indebærer lovforslaget, at tæppebutikker lige som andre udvalgsvarebutikker kan være op til 2.000 m2, dvs. 500 m2 større end i den gældende lov. Hertil kommer 200 m2 til personalefaciliteter. Der er således ikke noget til hinder for, at Tæppeland - med butiksstørrelser på mellem 1000 og 1200 m2 - og andre med tilsvarende koncepter kan fastholde deres koncepter. Butikkerne skal blot ligge i bymidter, i bydelscentre eller eksisterende aflastningsområder og ikke i områder til butikker, der alene forhandler særlig pladskrævende varegrupper.

 

Hverken i lovforslaget eller i den gældende lov er tæpper betragtet som en særlig pladskrævende vare med deraf følgende mulighed for at placere butikker uden for byerne. Tværtimod er det i lovbemærkningerne fra 1997 direkte nævnt, at tæpper ikke er omfattet af begrebet særlig pladskrævende varer.

 

Trægulve er et byggemateriale og derfor omfattet af begrebet særlig pladskrævende varer. Loven (både den gældende og lovforslaget) giver mulighed for, at kommunerne uden for bymidter og bydelscentre kan planlægge for butikker, der alene forhandler særlig pladskrævende varer. Butikker, der både forhandler særlig pladskrævende varer og andre varer, skal derimod placeres inde i byerne.

 

Hensigten med loven og lovforslaget er, at alene de butikker, der ikke hører hjemme i bymidten, bør kunne placeres uden for byerne på de oftest billigere grunde, som udlægges til butikker, der alene forhandler særlig pladskrævende varer.

 

Jeg kan i øvrigt henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 3.