Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

Text Box: 30. marts 2007 


Vores sag
05-572-4/101-0037

 

Vedlagt sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 af 2. marts 2007 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (L149 - bilag).

 

 

 

 

 

 

                        Claus Hjort Frederiksen

 

                                         /

 

 

                                                                                   Karen Ryder

 

 


 

Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 af 2. marts 2007 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (L 149).

 

 

 

Text Box: April 2007

Vores sag
05-572-4

Spørgsmål nr. 1:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. marts 2007 fra Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere, jf. L 149 - bilag 2”.

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at lovforslaget om udvidelse af målgruppen for personlig assistance til at omfatte personer med en varig psykisk funktionsnedsættelse bygger på erfaringer fra et forsøg, der har været gennemført i regi af De Samvirkende Invalideorganisationer (DSI). Forsøget omfatter bevilling af personlig assistance til personer, der har en varig og betydelig psykisk funktionsnedsættelse. Lovforslaget er derfor velfunderet og erfaringerne med bevilling af personlig assistance er velbelyste. På nuværende tidspunkt har vi ikke den samme viden om den målgruppe, som Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere peger på kunne omfattes af lovforslaget.

 

Regeringen vil gerne medvirke til, at der gøres noget for gruppen med en midlertidig sindslidelse. Jeg har derfor sammen med satspuljepartierne aftalt, at der afsættes 4 mio. kr. til at lave et forsøg med bevilling af sociale mentorer til personer, der har en midlertidig sindslidelse. Dette forsøg er en del af regeringens initiativ med sociale mentorer i ”Nye veje til arbejde” fra marts 2006, og finansieres ud af de midler på i alt 7 mio. kr., som er afsat til initiativet med sociale mentorer.

 

Det er aftalt, at forsøget skal omfatte ca. 40 personer, der har en midlertidig sindslidelse. De 40 personer er et gennemsnit på årsbasis. Forsøget skal være fleksibelt, så det kan matche, at en sindslidelse kan være periodisk og behovet for støtte kan variere.

 

I forsøget skal behovet for ordningen også afklares i forhold til de eksisterende ordninger, som f.eks. mentorordningen. Der indkaldes ansøgninger til forsøget her i foråret, og det forventes, at et forsøg kan starte op i efteråret 2007.

 

Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere kan derfor se frem til, at der iværksættes et forsøg, der kan være med til at afprøve bevilling af en social mentor til personer med en midlertidig sindslidelse. På den måde indsamles der systematisk viden om mulighederne for at imødekomme de særlige behov, som denne gruppe af mennesker måtte have for at opnå eller fastholde beskæftigelse.