Folketingets Kirkeudvalg

 

Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 327298

Dato: 8. maj 2007

 

Kirkeudvalget har ved brev af 3. maj 2007 bedt om kirkeministerens besvarelse af spørgsmål 2 vedrørende L 160, Forslag til lov om ændring af lov om menighedsråd, lov om valg til menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi (Menighedsrådets sammensætning, loyalitetskrav til valgte menighedsrådsmedlemmer og bindende stiftsbidrag m.v.).

 

”Ministeren bedes redegøre for status for stifternes økonomiudvalg.”

 

Svar:

Indtil vedtagelsen af L 27 den 20. december 2006 havde stiftsudvalgene vedrørende økonomi alene den funktion, at de på menighedsrådenes vegne havde indseende med stiftsøvrighedens forvaltning af kirkernes og præsteembedernes kapitaler. Udvalget er sammensat af et valgt menighedsrådsmedlem fra hvert af stiftets provstier.

Med vedtagelsen af L 27 blev § 23 i lov om folkekirkens økonomi ændret således at stiftsmiddelforvaltningen – dvs. forvaltningen af de indbetalte kirke- og præsteembedekapitaler – demokratiseredes, idet samtlige kompetencer i forhold til forvaltningen blev flyttet fra stiftsøvrigheden til stiftsudvalgene vedrørende økonomi. Bestyrelsen består af tre hovedopgaver – nemlig administration af udlån og indlån og at sørge for placeringen af kapital, der ikke er udlånt.

Der er p.t. forsøg med stiftsråd i syv af landets ti stifter. Forsøgene er typisk iværksat for perioden 1. april 2005 – 31. marts 2009. I disse stifter har det været en klar forudsætning i såvel betænkning 1477/2006 som i bemærkningerne til L 27, at forsøgene med stiftsråd skulle fortsætte. Det har endvidere været forudsat, at stiftsrådene i forsøgsperioden skulle have tillagt de nye kompetencer vedrørende kapitalforvaltningen.

Som konsekvens af loven er der derfor givet dispensation efter økonomilovens § 24, stk. 2 for de elementer, der er berørt af den nye § 23. 

Med L160 foreslås det, at stiftsudvalget vedrørende økonomi kan udskrive et bindende stiftsbidrag på op til 1 % af den lokale ligning til finansiering af aktiviteter i stiftet.

I betænkning 1477/2006 er det om forslagene i L 160 forudsat, at i de stifter, hvor der er forsøg med stiftsråd, og hvor der er er læg repræsentation, som er valgt efter samme principper som stiftsudvalget vedrørende økonomi, kan disse repræsentanter udøve denne kompetence i forsøgsperioden. Med ”disse repræsentanter” menes således de læge repræsentanter og ikke det samlede stiftsråd. Betænkningens formulering er gengivet i lovforslagets almindelige bemærkninger s. 16.

Det betyder, at de læge medlemmer af stiftsrådet, der er valgt efter samme principper som stiftsudvalget vedrørende økonomi, udøver denne kompetence i forsøgsperioden.

Inden udgangen af 2007 vil der blive foretaget en evaluering af de igangværende forsøg med stiftsråd og på baggrund heraf, vil der blive taget stilling til, om stiftsrådene skal gøres permanente. Resultaterne af evalueringer af stiftsrådene skal sammenfattes i en rapport, som skal være afleveret inden udgangen af 2007. Det er hensigten, at rapporten skal danne grundlag for en stillingtagen til, om der skal være stiftsråd i fremtiden, og hvilken sammensætning og hvilke opgaver de i så fald skal have.

 

Bertel Haarder

 

/

 

Lise-Lotte Gümoes