J.nr. SNS-701-00015

 

 

  

Den 11. september 2007

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 47 ad L 161 – forslag til lov om ændring af lov om råstoffer (Ophævelse af fartøjsgodkendelse og modernisering af efterforsknings- og indvindingstilladelser på havet m.v.) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 47

Har ministeren hjemmel til at gennemføre så omfattende ændringer af praksis administrativt, som det fremgår af ministerens Redegørelse af 3. juli 2007 til udvalget, jf. 1 161 - bilag 29

 

Svar

Som det fremgår af mit brev af af 3. juli d.å. til udvalget er der behov for at sikre, at administrationen af råstofloven ikke er i konflikt med EF-traktatens artikel 49 om tjenesteydelsers fri bevægelighed. Sker dette ikke er der en risiko for erstatningssøgsmål mod staten og for, at EU-kommissionen tager skridt til at rejse en traktatkrænkelsessag mod Danmark.

 

L 161 om ændring af råstofloven indeholder ud over forslaget om ophævelse af § 19 også en række andre ændringsforslag. Da lovforslaget ikke er blevet fremmet i indeværende samling har Miljøministeriet – for at undgå erstatningssøgsmål mod staten – anmodet Justitsministeriet om at vurdere, hvorvidt ministeriet i lyset af 1996-loven uden lovændring kan ændre praksis ved administrationen af § 19, således at der fremover administreres på en måde, som ikke er i konflikt med den nævnte bestemmelse i EF-traktaten.

 

Det er Justitsministeriets vurdering, at råstoflovens § 19 om fartøjsgodkendelse – herunder forarbejderne til bestemmelsen – må fortolkes i lyset af EF-traktatens artikel 49 om tjenesteydelsernes fri bevægelighed. Den gældende ordning om fartøjsgodkendelser skal således administreres i overensstemmelse med den nævnte bestemmelse i EF-traktaten.

 

 

Den nye administrative praksis kan komme i strid med den administration af reglerne, som blev forudsat i bemærkningerne til lovændringen i 1996. Imidlertid er det en generel formodning, at Folketinget ikke har til hensigt at vedtage regler, der er i strid med EF-traktaten, medmindre et flertal udtrykkeligt har taget positivt stilling hertil.

 

Det er på denne baggrund, jeg har anmodet Skov- og Naturstyrelsen om at ændre praksis, således at der fremover administreres uden konflikt med EF-traktaten.