Folketingets Socialudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 20. april 2007

                                


Folketingets Socialudvalg har i skrivelse af 2. april 2007 (ad L 170) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 46:

 

Spørgsmål nr. 46:

”Hvilken effekt forestiller ministeren sig, at det foreliggende lovforslag vil få på bekæmpelsen af den negative sociale arv”

 

Svar:

Det er en del af lovforslagets fælles formålsbestemmelse, at tilbuddene skal være med til at forebygge negativ social arv og eksklusion. Det er ligeledes fremhævet i den fælles formålsbestemmelse, at tilbuddene skal fremme børns og unges trivsel, udvikling og læring, som er væsentlige forudsætninger for, at et barn kan klare sig godt i barndommen og i det senere voksenliv.

 

Ligeledes er det i formålsbestemmelsen fremhævet, at tilbuddene har en opgave i forhold til at medvirke til, at børn og unge, herunder børn med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, som har behov for støtte, får den nødvendige støtte og omsorg, så de lærer og udvikles i tilbuddene.

 

Med lovforslaget indføres lovkrav om, at alle tre-årige børn skal tilbydes en sprogvurdering. Vurderingen skal anvendes af personalet til at tilrettelægge den pædagogiske praksis og til, i dialog med forældrene, at samarbejde om at understøtte børnenes fortsatte sproglige udvikling. Sprogvurderingerne skal bidrage til, at dagtilbuddene i højere grad kan tage hensyn til de enkelte børn og deres sproglige udvikling. Herved kan det pædagogiske arbejde tilrettelægges med udgangspunkt i børnenes forskellige forudsætninger, hvilket det er min opfattelse har stor effekt i forhold til at forebygge negativ social arv.

 

Der er således med lovforslaget sat fokus på, at indsatsen i det enkelte tilbud spiller en væsentlig rolle i forhold til at give børn de bedst mulige forudsætninger for at trives og klare sig godt i deres barndom og voksenliv.

 

 

Carina Christensen

                     

 

                                                                                                         /Charlotte Meibom