Folketingets Socialudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 20. april 2007

                                


Folketingets Socialudvalg har i skrivelse af 2. april 2007 (ad L 170) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 55:

 

Spørgsmål nr. 55:

”Ministeren bedes yde teknisk bistand til at udarbejde et ændringsforslag, der indebærer, at søskendegarantien bliver obligatorisk i alle kommuner.”

 

Svar:

En bestemmelse i dagtilbudsloven om søskendegaranti kunne lyde som følger:

 

”§ xx. Ved optagelse af børn i dagtilbud skal kommunalbestyrelsen efter forældrenes ønske optage søskende i samme dagtilbud.”

 

Bestemmelsen kunne ledsages af følgende bemærkninger:

 

”Bestemmelsen er ny og pålægger kommunalbestyrelsen at optage søskende i samme dagtilbud, når forældrene ønsker det. Bestemmelsen fastsætter, at kommunalbestyrelsen skal tage søskendehensyn i tilfælde af, at en familie søger et barn optaget i et dagtilbud i kommunen. Kommunalbestyrelsen kan alene i særlige tilfælde afvige fra søskendegarantien.”

 

Efter min opfattelse taler hensynet til, at kommunerne kan tilrettelægge optagelsen af børn i dagtilbud under hensyn til kapaciteten i kommunen, til de lokale forhold og til overholdelse af pasningsgarantien, at kommunerne selv fastsætter retningslinjerne for optagelse herunder også, om der i kommunen skal være søskendegaranti ved optagelse.

 

Forældrene er i forslaget fortsat sikret retten til at tilkendegive ønsker om optagelse i konkrete dagtilbud, og det er i bemærkningerne præciseret, at kommunerne så vidt muligt skal tage hensyn til forældrenes ønsker ved anvisning af plads. Ligeledes er det fremhævet, at retningslinjerne kan tage hensyn til, at søskende kan komme i samme dagtilbud.

 

Regeringen kan på denne baggrund ikke støtte et sådant forslag.

 

 

 

Carina Christensen

                                           

 

                                          /Charlotte Meibom