Folketingets Socialudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 20. april 2007

                                


Folketingets Socialudvalg har i skrivelse af 13. april 2007 (ad L 170) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 58:

 

Spørgsmål nr. 58:

”Vil ministeren oplyse, om kommunalbestyrelser kan stille sproglige krav, når de skal godkende private daginstitutioner, herunder hvorvidt det vil være muligt at afvise at godkende en privat institution, der ikke har dansk som hovedsprog, med mindre der foreligger en gyldig begrundelse, som f.eks. i forbindelse med det tyske mindretal i Danmark, og at det dermed ikke er muligt for en kommunalbestyrelse, med henvisning til integration at godkende en institution, hvor sproget f.eks. er urdu, tyrkisk, pakistansk eller lignende?”

 

Svar:

Af lovforslagets § 20 fremgår det, at kommunalbestyrelsen skal godkende privatinstitutioner, som opfylder lovgivningens krav samt kommunalbestyrelsens betingelser for godkendelse.

 

Med dette menes, at privatinstitutioner for at opnå godkendelse skal leve op til blandt andet lovforslagets formålsbestemmelser, herunder § 7, stk. 4, reglerne om pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurderinger.

 

Kommunalbestyrelsen kan, hvis den konkret skønner, at det ikke medfører integrationsmæssige problemer, at hovedsproget i institutionen ikke er dansk – for eksempel fordi der er tale om en privatinstitution oprettet af det tyske mindretal – se bort fra kravet om, at der tales dansk i dagtilbuddet.

 

 

 

Carina Christensen

                                                                                    

 

/Charlotte Meibom