Folketingets Socialudvalg 

 

 

 

 

 

 

Dato: 26. april 2007

                                


Folketingets Socialudvalg har i skrivelse af 18. april 2007 (ad L 170) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 59:

 

Spørgsmål nr. 59:

”Ministeren bedes kommentere talepapiret fra DLOs foretræde for Socialudvalget den 12. april 2007, jf. L 170 - bilag 5.”

 

Svar:

Jeg vil indledningsvist henvise til kommenteret høringsoversigt af 8. marts 2007, hvor også DLO’s høringssvar kommenteres.

 

Herudover vil jeg tilføje, at jeg finder det vigtigt, at der er mangfoldighed og forskellighed i de tilbud, vi har til børn og unge. Derfor har regeringen også taget initiativ til at sikre selvejende daginstitutioner administrationsbidrag, ligesom der er skabt bedre etableringsmuligheder med loven om privatinstitutioner.

 

Det er min opfattelse, at lovforslaget overordnet set giver rum for forskellighed og mangfoldighed lokalt. Derfor er det også via det daglige arbejde i de enkelte dagtilbud og i de enkelte kommuner, at det pædagogiske personale og ansatte i kommunerne på dagtilbudsområdet kan være med til at sikre mangfoldighed og forskellighed i vores dagtilbud.

 

Jeg vil dog bemærke, at regeringen er opmærksom på, at der kan være særlige udfordringer for de selvejende daginstitutioner og de private leverandører. Netop derfor har regeringen i samarbejde med Dansk Folkeparti også afsat midler til at foretage en undersøgelse af de selvejende daginstitutioners rammebetingelser.

 

Formålet med undersøgelsen er at få belyst forholdene for kommunale og private leverandører af dagtilbud. Fokus skal særligt være på vilkårene i form af barrierer og muligheder for etablering og drift af dagtilbud, samt hvorledes forskellige dagtilbudstyper bidrager til mangfoldighed og variation på dagtilbudsområdet. Undersøgelsen skal centreres om rammebetingelserne for selvejende daginstitutioner i forhold til andre former for dagtilbud.

 

Jeg kan i øvrigt henvise til udbudsmaterialet til undersøgelsen, der kan findes på Familiestyrelsens hjemmeside www.familiestyrelsen.dk. eller på ministeriets hjemmeside www.minff.dk.

 

Når undersøgelsen foreligger, vil jeg foretage en nøje gennemgang af dennes resultater og vurdere, hvad den giver anledning til.

 

Endeligt skal jeg, i forhold til de konkurrenceretlige spørgsmål, oplyse, at jeg er bekendt med, at Konkurrencestyrelsen igangsætter en undersøgelse af bl.a. momsretlige spørgsmål i forhold til det konkurrenceretlige aspekt.

 

 

 

Carina Christensen               

                                                                                                   

 

     /Charlotte Meibom