Undervisningsministeriet

Afdelingen for videregående uddannelser

     

[email protected]

Dato:                                24. april 2007

DKR journalnummer:           07-135-0087

Sagsbehandler                   Marjun á Lað

E-mail:                                [email protected]

 

 

     

 


Ved en skrivelse af 9. februar 2007 har Undervisningsministeriet sendt udkast til forslag til lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og andre love (Tidlig vejledning i folkeskolen, mentorordning, brobygning og forøget opsøgende vejledning mv.) til høring.

 

Det Kriminalpræventive Råd skal i den anledning udtale, at rådet hilser lovforslaget velkommen. Det er almindelig kendt, at en af de bedste måder at afholde unge og voksne fra kriminalitet er ved at skabe rammerne for, at unge mennesker kan få en uddannelse og komme ind på arbejdsmarkedet. Derfor ser rådet det som positivt, at lovforslaget lægger op til en styrkelse af den tidlige indsats, der skal sikre, at en større del af de unge får en ungdomsuddannelse, og at indsatsen målrettes elever med de største behov.

 

Rådet finder det tillige positivt, at der efter lovforslaget lægges op til en mentorordning, der skal tilbydes unge, som har behov for det.

 

Endelig finder rådet det også positivt, at der med lovforslaget lægges op til en opsøgende indsats i forhold til dem, der dropper ud af uddannelsessystemet, uden at de derved kommer i arbejde, og at indsatsen tilpasses den enkelte unges aktuelle livssituation.

 

Afslutningsvis skal det bemærkes, at det er rådets opfattelse, at rammerne for at skabe det bedste grundlag for at børn og unge skal undgå at komme ud i kriminalitet, bedst skabes i et tværfagligt samarbejde mellem de myndigheder og forvaltninger, som har den tætteste kontakt til barnet/den unge og dermed bedst kan følge dem. Derfor finder rådet det også vigtigt, at der med lovforslaget skabes den nødvendige hjemmel til, at kommunerne og uddannelsesinstitutionerne kan udveksle de nødvendige oplysninger.

 

Rådet skal i den forbindelse anbefale, at det sikres, at der etableres et tæt samarbejde mellem de lokale kriminalitetsforebyggende fora, som f.eks. SSP- og SSP+ udvalg, og de lokale uddannelses- og erhvervsvejledere.

 

Det er samlet set Det Kriminalpræventive Råds opfattelse, at der med lovforslaget etableres gode betingelser for, at unge mennesker kan få en ungdomsuddannelse og således få lettere ved at komme i arbejde og derved skabe sig en tilværelse uden kriminalitet. Samtidig sikres det, at der samles op i forhold til unge mennesker, som ikke selv har de fornødne ressourcer til på egen hånd at gennemføre en ungdomsuddannelse.

 

Der henvises til Undervisningsministeriets sags nr.: 077.682.121.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Marjun á Lað

Souschef