ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

27. april 2007

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr.   10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 11 af 13. april 2007 fra Folketingets Boligudvalg vedrørende forslaget til lov om ændring af byggeloven, lov om almene boliger m.v. og lov om bygnings- og boligregistrering. (Byggeskadeforsikring) (L 177).

 

 

Spørgsmål 11:

I hvilken størrelsesorden forestiller ministeren sig, at de administrative tvangsbøder skal være, og vil det have konsekvenser i skærpende grad, såfremt der bliver tale om flere tilfælde fra samme bygherre.

 

Svar:

Ifølge lovforslaget skal bygherren, når der søges om byggetilladelse sende dokumentation til kommunalbestyrelsen for, at et forsikringsselskab har afgivet tilbud på en byggeskadeforsikring. Byggetilladelsen kan først gives, når denne dokumentation foreligger.

 

Når byggeriet færdigmeldes, skal bygherren sende dokumentation til kommunalbestyrelsen for, at der er tegnet en forsikring, og præmien er betalt. I de tilfælde, hvor bygherren ikke tegner en byggeskadeforsikring kan kommunalbestyrelsen ikke meddele ibrugtagningstilladelse. Tilbageholdelse af ibrugtagningstilladelse vil formentlig i mange situationer være tilstrækkeligt til at motivere bygherren til at tegne en byggeskadeforsikring.

 

Kommunalbestyrelsen får som et yderligere instrument mulighed for at pålægge bygherren tvangsbøder, hvis bygherren ikke overholder bestemmelserne om at tegne en byggeskadeforsikring, som beskrevet ovenfor. Det er kommunalbestyrelsen, der fastsætter tvangsbødernes størrelse. De administrative tvangsbøder skal have en sådan størrelse, at de virker som et effektivt pressionsmiddel, således at bygherrer, der ikke har opfyldt deres pligt til at tegne en byggeskadeforsikring, hurtigst muligt tegner en forsikring. Det er vurderingen, at ugentlige bøder i en størrelsesorden på 5-10.000 kr. som udgangspunkt vil være et passende pressionsmiddel. Dette bødeniveau er lagt til grund for bestemmelserne om tvangsbøder i medfør af konkurrencelovens § 22.

 

Kommunalbestyrelsen vil hver gang, bygherren ikke tegner en byggeskadeforsikring, kunne pålægge bygherrer tvangsbøder på et niveau, som kommunalbestyrelsen finder passende og som løber, indtil forsikringen er tegnet. Lovforslaget stiller ikke krav om skærpede konsekvenser, såfremt der bliver tale om flere tilfælde fra samme bygherre.

 

 

 

 

 

Â