ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

27. april 2007

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 16 af 13. april 2007 fra Folketingets Boligudvalg vedrørende forslaget til lov om ændring af byggeloven, lov om almene boliger m.v. og lov om bygnings- og boligregistrering. (Byggeskadeforsikring) (L 177).

 

 

Spørgsmål:

Direktøren for Erhvervs- og Byggestyrelsen har tilkendegivet, at lovforslaget vil komme til at dække 85 pct. af nybyggeriet. Ministeren bedes fremsende oplysninger, der underbygger dette. Ministeren bedes desuden redegøre for fordelingen af nybyggerier på henholdsvis:

 

- konceptbyggerier, dvs. hvor man hos et typehusfirma køber standardhus og grund som et samlet projekt

- byggerier, hvor man først erhverver sig en grund og dernæst henvender sig til et typehusfirma og lader firmaet opføre et standardhus

- og på byggerier, hvor man erhverver sig en grund og henvender sig til en arkitekt, som får til opgave at tegne et hus, hvorefter byggeydelsen udbydes, entreprenør og håndværker vælges og der bygges.

 

Svar:

På baggrund af oplysninger fra BBR kan det skønnes, at det samlede antal nyopførte boliger i 2005 var ca. 16.000.

 

Ud af det samlede antal boliger i 2005 blev ca. 8.500 boliger opført i flerfamiliebebyggelser, dvs. rækkehuse og etageboligbebyggelser. I denne form for byggeri var det ikke en forbruger, der stod for byggeprocessen, og disse boliger vil derfor være omfattet af den foreslåede byggeskadeforsikring.

 

De resterende 7.500 boliger kan kategoriseres som parcelhuse. Af BBR fremgår det imidlertid ikke, om bygherren var forbruger eller professionel.

 

For at vurdere dette spørgsmål har Erhvervs- og Byggestyrelsen derfor taget kontakt til udvalgte byggefirmaer. På baggrund af oplysninger fra disse firmaer skønner Erhvervs- og Byggestyrelsen – med betydelig usikkerhed – at ca. 2/3 af parcelhusene blev opført af professionelle bygherrer. Det er ikke muligt at vurdere, hvor mange af disse boliger der er opført som konceptbyggeri, standardbyggeri og arkitekttegnede huse. Det kan på den baggrund vurderes, at op til ca. 5000 boliger kunne være omfattet af pligten til at tegne en byggeskadeforsikring, såfremt ordningen havde været i kraft i 2005.

 

Det samlede antal boliger, der ville være omfattet af en byggeskadeforsikring, ville derfor udgøre ca. 13.000 boliger, svarende til 85 % af de opførte boliger. 

 

Antallet af boliger fordelt på boligtyper (en- og flerfamiliehuse, og boliger opført af hhv. forbrugere og professionelle) kan naturligvis variere en del fra år til år. Den procentdel af byggeriet, der vil være dækket af den foreslåede lovgivning, kan derfor og variere fra år til år og både udgøre mindre og mere end de angivne 85 pct.

 

Den eksisterende byggestatistik er ikke opbygget, så den indeholder oplysninger om, hvorvidt parcelhuse mv. er bygget af en hovedentreprenør eller af et antal udførende. Det er derfor ikke muligt at give et præcist skøn over, hvilken virkning det foreslåede ændringslovforslag jf. spørgsmål 1, vil have på omfanget af boligbyggeri, der bliver dækket af byggeskadeforsikringen. Af forsigtighedsgrunde skønner Erhvervs- og Byggestyrelsen derfor, at dækningsgraden på 85 pct. inkluderer virkningen af det nævnte ændringslovforslag.

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk