ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

24. maj 2007

Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 27 af 21. maj 2007 fra Folketingets Boligudvalg vedrørende forslaget til lov om ændring af byggeloven, lov om almene boliger m.v. og lov om bygnings- og boligregistrering. (Byggeskadeforsikring) (L 177).

 

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 21. maj 2007 fra Forsikring & Pension, jf. L 177 - bilag 11.

 

Svar:

F&P lægger i sin henvendelse af den 21. maj 2007 vægt på, at forsikringsselskaberne ikke er bundet af lovforslagets bemærkninger om den gennemsnitlige præmiestørrelse. F&P anfører i den forbindelse, at væsentlige forudsætninger for forsikringen ikke er fastlagt. 

 

Grundprincipperne i byggeskadeforsikringen følger af lovforslaget. Endvidere tager skadesbegreb, dækningsomfang og eftersynssystem udgangspunkt i det velkendte system i Byggeskadefonden.

 

I forhold til præmiestørrelsen, så fremgår det af svaret på spørgsmål 19, at forsikringsselskaberne fastsætter en præmie på det enkelte byggeri ud fra en konkret risikovurdering af byggeriet. Det er endvidere forudsat, at forsikringsselskaberne vil overholde konkurrenceloven og konkurrere om præmiens størrelse.

 

Erhvervs- og Byggestyrelsen har skønnet, at den gennemsnitlige præmiestørrelse ikke vil overstige 1,5 pct. af anskaffelsessummen, men da det er en markedsbaseret forsikring, vil præmien afhænge af det konkrete byggeri.

 

F&P anfører endvidere, at forsikringsaftalelovens regler om dobbeltforsikring bør finde anvendelse.

 

Jeg vurderer, at det er hensigtsmæssigt, at byggeskadeforsikringen er primær i forhold til andre tingsforsikringer. Det vil sige, at byggeskadeforsikringen dækker en væsentlig byggeskade forud for andre forsikringer, der måtte dække samme skade. Byggeskadeforsikringen vil altid blive tegnet på et tidligere tidspunkt end ejerskifteforsikringen. Ved at lade byggeskadeforsikringen være primær, vil forbrugeren have lettere ved at forhandle prisen på ejerskifteforsikringen ned. Forbrugeren kan henvise til, at der i forvejen er tegnet en byggeskadeforsikring, der vil dække væsentlige byggeskader.

 

Det bemærkes, at spørgsmålet om dobbeltforsikringsreglerne udelukkende er et spørgsmål om den indbyrdes regres mellem forsikringsselskaberne og ikke har betydning for forbrugeren.

 

Endelig vil jeg gerne slå fast, at lovens selvrisikobestemmelser gælder pr. boligenhed.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk