ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

27. april 2007

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr.   10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 8 af 13. april 2007 fra Folketingets Boligudvalg vedrørende forslaget til lov om ændring af byggeloven, lov om almene boliger m.v. og lov om bygnings- og boligregistrering. (Byggeskadeforsikring) (L 177).

 

 

Spørgsmål 8:

Forslaget lægger op til, at byggeskadeforsikringen vil være sekundær set i forhold til f.eks. en ejerskifteforsikring. Ministeren bedes i den forbindelse oplyse, hvor meget det forventes, at ville påvirke prisen på ejerskifteforsikringerne?

 

Svar:

Jeg vurderer, at det er vigtigt, at lovforslaget indeholder en præcis afgrænsning af, hvornår byggeskadeforsikringen dækker i forhold til andre forsikringer. Det er vigtigt at undgå, at forbrugeren bliver kastebold mellem forskellige forsikringer, og det vil i praksis især være relevant i forhold til ejerskifteforsikringen.

 

Det følger af det fremsatte lovforslag, at i det tilfælde, hvor både byggeskadeforsikringen og en anden forsikring vil dække en skade, vil byggeskadeforsikringen være sekundær. Denne afgrænsning bygger på, at ejerskifteforsikringen dækker en bredere vifte af skader end byggeskadeforsikringen, idet den også kan dække andre skader, end de skader der er opstået i forbindelse med opførelsen af huset

 

Jeg har imidlertid vurderet sagen på ny og finder i lyset af bemærkninger fra bl.a. Forbrugerrådet, at det i praksis vil være hensigtsmæssigt, at byggeskadeforsikringen er primær. Byggeskadeforsikringen vil altid blive tegnet på et tidligere tidspunkt end ejerskifteforsikringen og ved at lade byggeskadeforsikringen være primær, vil forbrugeren have lettere ved at forhandle prisen på ejerskifteforsikringen ned med forsikringsselskabet i de tilfælde, hvor en bolig handles få år efter opførelsen. Forbrugeren kan i den situation bruge som argument over for forsikringsselskabet, at der i forvejen er tegnet en byggeskadeforsikring, der vil dække væsentlige byggeskader.

 

Derfor agter jeg at stille ændringsforslag til § 25 B, stk. 4, så byggeskadeforsikringen går forud for andre tingsforsikringer.

 

Spørgsmålet om, hvilken forsikring der går forud for andre, vil i realiteten kun have betydning for en efterfølgende regres mellem to forsikringsselskaber, og har derfor betydning i de tilfælde, hvor byggeskadeforsikringen og ejerskifteforsikringen er tegnet af to forskellige selskaber.

 

Det har i praksis ikke betydning for forbrugeren, at der stilles ændringsforslag om, at byggeskadeforsikringen skal være primær i forhold til ejerskifteforsikringen. Forbrugeren kan fortsat selv vælge, om skaden skal anmeldes til byggeskadeforsikringen eller ejerskifteforsikringen. Det er således administrativt enkelt for forbrugeren at anmelde en skade, da vedkommende selv kan bestemme, hvilket forsikringsselskab man vil gå til, hvis der opstår en skade.