Folketingets Retsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 18. april 2007

                                


Folketingets Retsudvalg har i skrivelse af  17. april 2007 (ad L 187 ) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 27 og 28:

 

Spørgsmål nr. 27:

”Kan ministeren med henvisning til svar på spørgsmål 2 bekræfte, at lovforslaget indebærer, at nogle men ikke alle ansøgninger om navneændringer pålægges gebyr, og at der dermed sker en reel og ikke ubetydelig forskelsbehandling af ansøgningerne, og hvordan kan ministeren i fortsættelse heraf hævde, at lovforslaget ikke indeholder en materiel revision af navneloven?”

 

Svar:

Det er fortsat min opfattelse, at forslaget ikke indebærer en materiel revision af navneloven. Gebyret foreslås indført som en dæmpende effekt på antallet af ansøgninger om navneændringer. Således er der fra lovens vedtagelse til nu foretaget ca. 125.000 navneændringer, hvilket langt overstiger forventningerne til lovens anvendelse. Der er ikke med gebyret tilsigtet nogen materielle ændringer i navnelovens adgang til navneændringer.

 

Det er korrekt, at forslaget indebærer, at visse ansøgninger om navneændringer pålægges gebyr, mens andre fortsat vil være gebyrfrie. Det har således været vigtigt for os, at en gebyrordning er så gennemskuelig og enkel som muligt – både af hensyn til borgeren og til administrationen.

 

Det er vigtigt for mig at præcisere, at det fortsat er muligt for såvel ugifte samlevende som for gifte at foretage de samme navneændringer som hidtil efter de materielle bestemmelser herom i navneloven

 

 

Spørgsmål nr. 28:

”Ministeren bedes med henvisning til, at ministeren ikke svarer på det stillede spørgsmål i spørgsmål 3 indhente den ønskede juridiske redegørelse fra Justitsministeriet og tilsende den til udvalget.”

 

Foreløbigt svar:

Jeg har bedt Justitsministeriet om at bidrage til besvarelsen og vender således snarest tilbage med dette.

 

 

Carina Christensen

                                                                                                           /Bente Andreasen