Dato:            10. maj 2007

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1433-269

Sagsbeh.:   HNM

Fil-navn:       Røgfri miljøer: L 191-Spm-23-straf


Besvarelse af spørgsmål nr. 23 (L 191), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 24. april 2007

 

Spørgsmål 23:

"Kan ministeren oplyse, hvorfor man med lov om røgfri miljøer har valgt at kriminalisere restauratøren og ikke gæsten, der tænder en cigaret?"

 

Svar:

Der har blandt partierne bag aftalen om den fremtidige indsats for røgfri miljøer været enighed om de straffebestemmelser, der er foreslået i lovfor-slaget, dvs. at det er arbejdsgiveren, indehaveren, restauratøren, bestyreren, forpagteren og lignende, der skal sørge for, at rygning kun sker i overensstemmelse med reglerne i loven (§ 23).

 

Hvis nogen af de nævnte tillader rygning i strid med reglerne i loven, kan de straffes med bøde (§ 26).

 

I lighed med, hvad der gælder i de fleste andre lande, der har indført forbud mod rygning på indendørs arbejdspladser, i det offentlige rum, på restauranter m.v. har man valgt ikke at sanktionere rygere, som overtræder et rygeforbud.