Dato:            10. maj 2007

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1433-269

Sagsbeh.:   HNM

Fil-navn:       Røgfri miljøer: L 191-Spm-33-Parkinson sygdom


Besvarelse af spørgsmål nr. 33 (L 191), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 24. april 2007

 

Spørgsmål 33:

"Hvad kan ministeren oplyse om rygnings beroligende/dæmpende virkning i forhold til visse patientgruppers symptomer, f.eks. parkinsonpatienters rystelser?"

 

Svar:

Spørgsmålet har været forelagt Sundhedsstyrelsens sagkyndige rådgiver inden for neurologi, overlæge, dr. med. Per Soelberg Sørensen, der oplyser følgende:

 

Mange studier har peget på, at tobaksrygning er negativt korreleret til

risiko for Parkinsons sygdom, hvilket tolkes som, at tobaksrygning har en beskyttende virkning for udbrud af Parkinsons sygdom. Der er dog også nyere undersøgelser, som imødegår denne sammenhæng.

 

Mens det således er overvejende sandsynligt, at rygere har en mindre risiko for Parkinsons sygdom end ikke-rygere, er der nu flere undersøgelser, der viser, at rystelser forværres af rygning.

 

Som konklusion kan det siges, at mens der synes at være overvejende

sandsynlighed for, at hyppigheden af Parkinsons sygdom er mindre i gruppen af rygere end ikke-rygere, og tidspunktet for sygdommens udbrud forsinkes hos rygere, er der ingen holdepunkter for, at rygning har en dæmpende virkning på rystelser. Visse undersøgelser viser faktisk den modsatte virkning.