Dato:            15. maj 2007.

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1433-269

Sagsbeh.:   HNM

Fil-navn:       Røgfri miljøer: L 191-Spm-83-FOA


Besvarelse af spørgsmål nr. 83 (L 191), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 8. maj 2007

 

Spørgsmål 83:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Jakob Sølvhøj, FOAs pædagogiske sektor, jf. L 191 – bilag 16. "

 

Svar:

Jeg har indhentet en udtalelse fra beskæftigelsesministeren, der har udtalt, at lov om røgfri miljøer har til formål at sikre befolkningen – og i det rejste tilfælde børn - mod passiv rygning.

 

Beskæftigelsesministerens tilkendegivelse om, at personer ikke skal sanktioneres, fordi de afslår eller opsiger arbejde på steder, hvor der frit må ryges, ligger helt i tråd med lovens formål.

 

Situationen i FOA’s henvendelse er en helt anden.

 

Her er der ikke tale om, at den af FOA foreslåede regel skal beskytte nogen mod passiv rygning. Tværtimod er situationen den, at der skal tages hensyn til, at nogen ikke vil lade være at ryge (på bestemte tidspunkter) og dermed udsætte andre for passiv rygning.

 

Det ses derfor ikke at være et særligt beskyttelsesværdigt hensyn, at dagplejere uden konsekvenser for dagpengene eller kontanthjælpen skal kunne sige op eller lade sig sige op, fordi der er nogen i dagplejehjemmet, der ikke vil overholde rygereglerne.

 

Beskæftigelsesministeren er derfor ikke indstillet på at imødekomme FOA’s forslag.