Uddannelsesudvalget

Folketinget

Christiansborg

1240 København K.

 

Ã…rhus d. 16.05.07

 

Vedr. aftale om foretræde for udvalget tirsdag d. 22.05. 07 kl. 14.15  

 

I relation til 2.beh. af L 196. er vi blevet kendte med, at der fortsat ikke er en endelig afklaring af finansieringen af visse gruppers frekventering af ungdomsuddannelsen.

 

Vi har tidligere forespurgt i Undervisningsministeriet om alle unge, der ikke kan deltage i en eksisterende ungdomsuddannelse med socialpædagogisk støtte, var om fattet af L. 196. Vi fik det svar, at Alle tilhørende denne målgruppe var omfattet og samtidig, at finansieringen af uddannelsesmoduler på erhvervsskoler, højskoler m.fl. med statsfinansiering også vil være gældende for hele denne gruppe – altså også unge på kontanthjælp revalideringsydelser mv. Vi er derfor ret forundrede over at erfare, at undervisningsministeren i et svar skriver: ..Er eleverne omfattet af lov om betaling for visse uddannelsesaktiviteter i forbindelse med lov om en aktiv beskæftigelsesindsats m.m. (betalingsloven), vil det være kommunen, der finansierer uddannelseselementet…… i forhold til ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov, vil betalingsloven forventelig omfatte en lille del af målgruppen i form af revalidender og forrevalidender.

 

Hvis ministerens svar er gældende, vil det forringe uddannelsen meget betydelig og danne en ny stor restgruppe for hvem, det nærmest vil være umuligt at opnå de nødvendige kompetencer, der sikrer dem en tilknytning til arbejdsmarkedet og et godt medborgerskab.

 

I regi af Landsforeningen Ligeværd, har vi kendskab til ca. 2.000 unge, der vil være omfattet af betalingsloven, og flere af vore samarbejdspartnere har tilsvarende kendskab til unge, der er underlagt samme lovgivnings bestemmelser.

 

Ved foretrædet på tirsdag vil vi derfor fremkomme med vort syn på de problemer og barrierer, vi oplever i forhold til målgruppens muligheder set i relation til en finansiering via betalingsloven.

 

Emner vi vil berøre ved vort foretræde:

-         Vort syn pÃ¥ intentionerne i L 196

-         Barrierer for finansieringen af et uddannelsesforløb i L 196 for unge revalidender, kontanthjælpsmodtagere mv. - belyst ved konkrete eksempler.

-         Udviklingsprojekt, der inddrager hele mÃ¥lgruppen og bl.a. afprøver forskellige finansieringsmodeller.

 

Vor deputation vil bestå af tre personer, der repræsenterer bredden i Landsforeningen Ligeværd:

-         Ole Lauth, Forstander Egmont Højskolen og repræsentant for efterskoler, højskoler, husholdningsskoler m.m.

-         Leif Andersen, forstander PGU Rosenholm og repræsentant for uddannelsessteder, der bygger, der bygger deres pædagogiske arbejde pÃ¥ en helhedsorienteret indsats.

-         Peter Gulstad, Sekretariatschef, med erfaringer fra samarbejdsprojekter med UU, Erhvervsskoler, kommuner mm. ift. at sikre personer med særlige behov arbejdsmarkedsrettede kompetencer og færdigheder.

 

Vi ser frem til mødet

 

Venlig hilsen

Peter Gulstad

Landsforeningen Ligeværd.

Tlf. 8620 8579 / mob. 2675 2468